Димитровградският кмет се среща със здравния министър днес

Кметът Иво Димов ще се срещне днес със здравният министър Кирил Ананиев. В качеството му на зам.председател на Националното сдружение на общините в Република България Димов ще коментира проблемите на общинските болници в страната. Кметът заяви, че се надява на един конструктивен диалог с министъра.

 От Сдружението ще настояват да се увеличат стойностите на клиничните пътеки за първо и второ ниво с 10-15%. Според Димов, ако това се случи  ще бъде дадена глътка въздух на общинските здрави заведения, защото тези пътеки се изпълняват от тях.

Тема на разговорите ще бъде и надлимитната дейност на здравните заведения и тяхното разплащане, като Димов се надява и по този въпрос да бъде дадена яснота.

"Важно е лимитите за следващата година да бъдат прецезирани като средни стойности на месец. Защото в зимните месеци пациентите в болниците са повече, а през лятото са много по -малко", заяви още градоначалникът.

Припомни, че в последно време в страната има разделяне на здравеопазването на общинско и държавно, затова е важно да се чуе какво мисли министърът за бъдещето на общинските болници като цяло.

Според Димов, в момента общинските здравни заведения са ангажимент на Общинските съвети и кметовете. И за догодина в бюджета на Общината има заделени средства за подпомагане на тукашната МБАЛ "Св.Екатерина", каза кметът. Той смята, че това са временни мерки, които не решават съществения проблем за състоянието на здравеопазването у нас.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини