Полицията предупреждава: Внимавайте, повечето томболи по интернет са измама!

Пресцентърът на ОД МВР Смолян предупреждава гражданите, че около празниците е завишен многократно риска от измами с участие в различни томболи и игри, публикувани в интернет пространството. Експертите дават няколко основни съвета, които да ви предпазят от горчивината, че сте излъган, а портфейлът ви е олекнал с поне 50 лева.

МВР  препоръчва да имате предвид следното:

В навечерието на предстоящите коледни и новогодишни празници все по-често срещаме информации за организирани томболи и игри с атрактивни награди. Вниманието ни трябва да е изострено, ако за получаване на съответната награда съществува изискване да заплатим някаква сума за куриерска услуга, за такса или по друг повод. Обикновено печалбата в такива случаи е безусловна, и не се налага да плащаме за нищо. Друг признак, че става дума за измама е обстоятелството, че всички участници са печеливши. Това означава, че се очаква всеки от „спечелите“ да заплати посочената сума. Така „организатора на томболата“, печели от всеки от всеки, като крайната сума става все по-голяма.

За да не станете жертва на измама по описаната схема, бъдете внимателни!

  • Внимателно прочетете данните за организатора на томболата или играта;

  • Запознайте се подробно с условията за участие, вида на наградата / реалистични ли са посочените награди/, потърсете коментари за играта;

  • Не предоставяйте лични данни – телефонен номер, имената си, ЕГН, адрес или други;

  • ако получите телефонно обаждане от непознат номер с подобно атрактивно предложение за награда, срещу условие за заредите ваучер или да заплатите сума – бъдете сигурни, че става дума за измама!

  • В случай, че сами установите наличието на горните признаци в някои предложения за томболи и игри, разкажете на близките си за това и ги информирайте, че става дума за измама. Така ще предотвратите престъпление.

  • В случай, че вече сте заплатили някаква сума, запазете документа за това и подайте сигнал в полицията.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини