Сложиха мантинели по най-рисоквите участъци от пътя Смолян-Пампорово

    В края на 2015 по пътя между Смолян и Пампорово беше положен нов асфалт, но проектантите необяснимо защо като ограничители бяха заложили бетонови блокчета, а не мантинели по един от най-опасните участъци на трасето.

    Проблемът стана още по-драстичен след нелеп инцидент през юни 2017г и наложи спешна реакция на властите.

    През юни на прав участък от него загина 27годишният Димитър Семерджиев. Младежът беше открит в урвата под пътя, около който нямаше мантинела, след 20 дни издирване.

    Трагедията отново повдигна въпроса за обезопасеността на главния път. Справка в полицията показа , че през 2016г по него са станали 17 катастрофи, а само за петте месеца на тази година са станали 11 катастрофи с един загинал.

    Специалисти и шофьори са категорични, че знаците за движение не се спазват, изпреварването е безогледно, а скоростите- екстремни спрямо ограничението от 30км.

    Бетоновите блокове по външната страна на трасето не помагат, дори са опасни за автомобилите, тъй като при удар в тях се чупят важни за управлението части и те става неуправляем. За разлика от тях обаче еластичните огради имат необходимата предпазната функция. При удар на кола мантинелата ще я върне обратно в платното, обясняват експертите.

    Веднага след репортажа на еТВ за проблема, областният управител Недялко Славов свика Комисията за безопасност, която категорично реши, че има голяма нужда от мантинели по прохода. Сега те вече са факт и близо километър пази едни от най-рискоите прави участъци по най-важния път, свързващ Смолян с вътрешността на страната.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини