Два инвеститора проучват „Белене“. Преглед на печата

Равносметката за политическите събития през годината е сред водещите теми на неделните вестници.

"Думите на 2017 година за мен са "мир" и "Балкани". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване "Годината" по Дарик радио. По думите му Договорът с Македония е ключов за Балканите. Македония се намира на такова място, че засяга всички държави около себе си. 15 минути, след като със Заев подписахме договора, и Могерини, и Туск изказаха подкрепата си за него, защото всички знаят какво значи това. Премиерът отново подчерта, че България пази най-добре шенгенските граници на Европа. Но само заедно с Турция и с Гърция може да работим добре на границите ни. Тези над 3 милиона мигранти в Турция трябва да останат близо до родните си места, а не да тръгнат към Европа, подчерта Бойко Борисов." - в. "Труд".

"Два инвеститора проучват АЕЦ "Белене", каза вицепремиерът. Той посочи, че решението е трудно от финансово-техническа гледна точка, а ключовият критерий е да има инвеститор, който да финансира и да търси пазарна реализация, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Може да се строи, но няма да е на принципа на "бригадирски ентусиазъм." Подобно решение не може да се вземе бързо, категоричен беше той..." - в. "Стандарт".

Всекидневниците продължават да следят сагата с лекарствата.

"Всеки пациент, който има нужда от лечение и съответно лекарство, ще получи здравна помощ. Няма да лишим нито един пациент от лекарства, които се използват в Европейския съюз". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев, информира БГНЕС. Ананиев уточни, че няма мораториум за нови лекарства, а временна едногодишна мярка за стабилизиране на бюджета на НЗОК. "Министерството на здравеопазването ще поеме заплащането на медикаментите за онкологични заболявания. Механизмът, който създаваме гарантира лечението на пациентите, които имат онкологично заболяване и които имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК", съобщи Ананиев. Той каза, че ще бъде създадена специализирана експертна комисия към МЗ, която ще разглежда случаите и ще взема решения за закупуването на необходимите медикаменти. Условието за 1/3 държави остава за всеки случай, но решенията ще се вземат от специализирана комисия лекари, каза Ананиев." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават и за смяната на игумена на Бачковския манастир.

"С огорчение напуска поста си игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон, съобщава bTV. Светият синод внезапно взе решение за освобождаването му. Пред bTV отец Симон заяви, че освобождаването му е неочаквано за него. Архимандрит Симон изкара на поста три години, като наследи манастира от дядо Борис. За работещите в манастира смяната на игумена е нежелана и неочаквана. Заповедта за отстраняването му пристигнала вчера. В нея липсват мотиви. Пише единствено, че Светият синод е този, който назначава и уволнява. Вариантите са два: или има големи злоупотреби, които обаче не се споменават, или пък всички са гласували единодушно по заповед..." - в. "Сега".

"Вариантите са два: или има големи злоупотреби, които обаче не се споменават, или пък всички са гласували единодушно по заповед. Явно някъде нещо не им е допаднал моя стил на работа, аз съм монах и съм длъжен да изпълнявам всяко послушание на Светия синод", коментира дядо Симон. Игуменарницата е запечатана в очакване на проверка на документите. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини