Кърджали се преклони пред паметта на Капитан Петко воевода

Изображение 1 от 6

    Днес Кърджали се преклони пред паметта на Капитан Петко Воевода. С кратка церемония пред паметника му бе отбелязана 173 годишнината от рождението му. Присъстваха зам.-областният управител Севда Камбурова, членове на Народните читалища „Родопски фар“ и „Тракия 2009“, както и представители на Тракийското дружество „Димитър Маджаров“. Пред паметника на Воеводата се поклониха и учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Кърджали, носеща неговото име.

    Председателя на НЧ“Тракия 2009 „ Йордан Митев произнесе прочувствено слово. Той подчерта,че Капитан Петко воевода е национален герой. Пътят му е започнал като отмъстител, бунтовник, борец за освобождение и завършва като национален революционер. Капитан Петко воевода е закрилник на угнетените българи и турци, затова и те искат да го освободят, когато властите в следосвобожденска България го затварят във Варненската крепост.

    Бяха поднесени венци и цветя на паметника. Венец имаше от областния управител Никола Чанев и ръководството на ПГ“Капитан Петко воевода“, читалища, тракийското дружество, граждани.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини