Българският интернет модел е за пример в Европа

България бе една от първите държави в Европа, която по законодателен път реши въпроса с управлението на интернет имената и адресите, в интерес на потребителите, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски по време на конференция за диалога между България и Международната организация за интернет имена и адреси (ICANN).

Моделът на управление на интернет, който подкрепя прозрачността и свободата, създаде условия за здравословна конкуренция между голям брой компании, каза още Димитър Геновски. Той посочи, че в резултат на тази политика, страната ни достигна до водещи позиции по скорост на интернет и по достъпност на цените за ползване на услугата.

„Силната страна на България е свързана с разпространението на високоскоростен широколентов достъп до световната мрежа, като повече от половината (55%) от абонаментите за фиксиран достъп до интернет са за високоскоростна връзка. Това е пример как държавната политика в управлението на този глобален ресурс е мощен инструмент за постигане на икономически растеж“, заяви заместник-министър Геновски.

Българските предприемачи и институции са много активни в запазването и регистрирането на интернет имена, отбеляза той. По думите му, 57500 сайтове са регистрирани в областта „.bg“ на латиница. Само за няколко месеца, регистрираните интернет имена на кирилица са почти 3200.

„България е очертала своите приоритети в управлението на интернет, които са в синхрон с европейските приоритети и цели за изграждане на единен цифров пазар. Реализацията им изисква бърз и достъпен интернет за всички жители на Европа. Поставянето на тези теми на дневен ред ще бъде и един от приоритетите в рамките на българското председателство“, допълни Геновски.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини