Протести в Австрия заради влизането на крайната десница в правителството

Новото правителство на Австрия положи клетва пред президента на страната на фона на протести срещу важната роля, която беше предоставена на крайната десница в кабинета.

През почивните дни новият канцлер - председателят на Австрийската народна партия Себастиан Курц, сключи споразумение с Партията на свободата, националистическа формация, основана след Втората световна война от бивши членове на нацистката партия, сега оглавявана от Хайнц-Кристиан Щрахе.

Коалиционното споразумение прави Австрия единствената западноевропейска страна с присъствие на крайната десница в правителството. На 31 години Курц е най-младият ръководител на правителство в Европа.

Народната партия на Курц спечели 32% от гласовете на парламентарните избори през октомври, като с това си осигури 62 депутатски места в 183-местния парламент. Партията на свободата зае третото място с 26% от гласовете и 51 депутатски места.

Около 5000 души се събраха на протести във Виена - далеч по-малко от десетките хиляди, които излязоха последния път, когато Партията на свободата влезе в правителство през 2000 г.

Масирано полицейско присъствие от около 1500 полицаи, хеликоптери и водни оръдия блокира района около двореца Хофбург преди началото на церемонията по полагане на клетва.

Докато протестиращите от леви и антифашистки групировки се събираха на централния площад "Хелденплац", хора размахваха плакати, на които се четеше "Добре дошли, бежанци", "Нацистите вън" и "Без нацистки прасета".

Полицията е изстреляла димна граната, след като някои протестиращи са се опитали да пробият полицейския кордон, уточнява "Франс прес".

В коалиционния договор двете партии се заричат да ограничат нелегалната имиграция и да ускорят депортацията на лица, на които им е отказано убежище, но също така подчертават ангажимента на страната към Европейския съюз.

Партията на свободата ще контролира ключови постове в новото правителство, включително вътрешното, външното и военното министерство.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини