Властта си прави нов удобен съд. Преглед на печата

24 часа

Според нарушенията: гражданската може да стигне до 400 лв. или да падне до 80 лв.

Гражданската отговорност ще се изчислява по нова методика от тази година, но не от 1 януари, какъвто бе първоначалният план.

Той предвиждаше още от началото на годината цената на задължителната полица да се определя по системата бонус-малус, което означава системните нарушители на пътя да плащат по-скъпа, а изрядните шофьори - по-евтина застраховка.

Труд

Кървава Коледа - 16 жертви по пътищата за 3 дни

Шестнадесет души загинаха за 3 дни по Коледа - на 23, 24 и 25 декември. Десетки български семейства в Хасковско, Пловдивско и Врачанско бяха почернени навръх празника.

Около 1 ч през нощта на 24 декември "Ауди" се вряза в бетонен гараж, проби го и излезе от другата му страна. На място бяха убити трима младежи. Единият от тях карал с 220 км/ч, когато изтървал волана. Немският автомобил излязъл от пътя и прелетял близо 50 метра над поляна с трева, преди да се удари в гаражната клетка.

Монитор

27 960 нашенци с пенсии в евро

27 926 българи получават пенсии от чужбина, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за деветмесечието на годината. Това са хора, които са работили зад граница и вземат пенсии на база на международни спогодби и европейски регламенти.

Стандарт

Карадайъ: ДПС ще приеме заблудените

Заблудените ще бъдат приети обратно в ДПС, но предателите нямат никакъв шанс. Това отбеляза на митинг в Могиляне и Момчилград председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

Около 2000 души се събраха в кирковското село Могиляне в памет на жертвите на възродителния процес от преди 33 години. Селото е знаково, защото там са загинали трима души при сблъсъци с милицията през зимата на 1984 година.

Сега

Властта си прави нов удобен съд

Управляващите измислиха нов начин да си осигурят удобни съдебни решения и служебна победа по делата, които данъкоплатците водят срещу тях. За целта ще си създадат Централен административен съд, който ще гледа огромна част от делата срещу актовете на властта.

Идеята е предложена с промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от юридическото "острие" на ГЕРБ Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия, и от Христиан Митев от "Обединени патриоти".

С дежурното оправдание, че "в Европа е така", в новия съд ще бъдат пратени на първа инстанция делата за обжалване на обществените поръчки и на изборите, жалбите срещу актовете на регулаторите - Комисията за защита на конкуренцията, за регулиране на съобщенията, за финансовия надзор, енергийното и водно регулиране, актовете на БНБ.

Дума

Кабинетът прехвърли имот на СУ на ВСС

С решение от 20 декември т.г. правителството предостави на Висшия съдебен съвет правото на управление върху имот на бул. "Александър Стамболийски", 82 в София. Теренът от 8020 кв. м и построената в него сграда били с отпаднала необходимост за болница "Лозенец". Те ще бъдат използвани за нуждите на специализираните органи на съдебната власт - съд и прокуратура.

Сградата е дадена на болницата от СУ за подготовка на студентите по медицина в университета. "Не знам, не мога да ви кажа. Нищо не знам. Трябва да се запозная". Така директорът на болница "Лозенец" и декан на Медицинския факултет в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Любомир Спасов отговоря на "Офнюз" защо е предложил или разрешил на МС прехвърлянето на имота.

Капитал дейли

Паркът в края на града

Санаториумът. Така го нарича Светослав, който живее там вече 5 години. "Прибирам се и не трябва да мисля за някакви неща, които да ме тормозят", обяснява 41-годишният служител на банка.

Обяснимо е. Комплексът "Резиденшъл парк", който се намира до "Младост" и Бизнес парка, е като малък тих град в града. Той е невидим за повечето хора заради локацията си (отвъд Околовръстното, на пътя към Бистрица) и заради оградите, които го затварят за външния свят. За да влезеш в него, трябва или да си жител на комплекса, или да си поканен от живеещ там. Когато се разхождаш из парковете и улиците му, наистина имаш усещане за почивен комплекс. "Има хора, които отиват на почивка някъде, връщат се след два дни и казват "ми там е по-лошо оттук", казва Георги Ранчев, директор на управляващото дружество "Линднер имобилиен мениджмънт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини