Родителите отново на работа, детегледачки поемат по проект грижите до 5-годишна възраст

Майките на деца, които искат да се върнат на работното си място преди бебето да навърши 2 годишна възраст или тези, които предпочитат до 5 -годишна възраст да се гледа наследника им у дома, но в същото време искат да се започнат работа, вече имат практично решение. Тази възможност им дава Програмата „Родители в заетост“. На практика тя е с двупосочно действие. От една страна осигурява допълнителна квалификация и в последствие заетост на безработни, а от друга е в помощ на родителите. На практика майките, които се връщат на работа стават преки работодатели на детегледачките. За това обаче плаща Проектът.

Регионалната служба по заетост се приемат заявления на безработните, които искат да намерят своето работно място по Проекта. В същото време 87 родители са заявили, че търсят детегледачка, обяви Иван Георгиев от  сектор “Посреднически услуги” в Регионалната служба по заетостта в Хасково. На практика Програмата е продължение на предишната, която действаше по същата принципна схема „Отново на работа“ и към която имаше огромен интерес. В новата обаче условията са много по-разширени. В нея целева група са родители и търсещи работа безработни младежи до 29 г. включително и такива, както и неактивни хора над 30 годишна възраст.

Наетите трябва да полагат грижа за деца от 0 до 5 години. Приоритетно възможност да имат детегледачка ще получават самотните родители, многодетни семейства и тези семейства, които са на социално подпомагане.

Бюджетът на Програмата, която ще действа до 2020 г., е 20 млн.лева. От Европейския социален фонд са 17 млн.лв., останалите 3 млн.лв. са национално финансиране.

За хасковски регион до момента са одобрени 20 родители и 8 детегледачки.

Няма определени квоти по региони, местата ще се попълват до изчерпване на средствата, посочи Иван Георгиев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    By
    bydlo
    7 -1
    20:26, 27 дек 2017
    Знам млади, способни и образовани инвалиди които стоят от десетилетия без работа и без никаква помощ !
    Господ да ви убие проклетници....
  • 2
    Не
    Некой
    15 -2
    00:23, 28 дек 2017
    Защо просто не плащат на майките да си гледат децата? Що трябва чужд човек да гледа детето? Това да не е програма да откъснем децата от родителите?
    • Aa
      aaa
      7 -2
      09:43, 28 дек 2017
      Защото най- вероятно работата на майката е доста по доходоносна.Пример: майката е прокурор или съдия, тя ще получава голяма заплата, а ако и плащат по програма- едва ли ще е повече от минимална заплата! Иначе е най- добре детето да се отглежда от майка си.
    • Не
      Незапознат
      2 0
      21:11, 28 дек 2017
      Това е програма да се използват външни а не от бюджета на всяко едно семейство средства.Или усвояване както е модерно да се казва.Щом ще плаща проектът за това не ВЪЗМОЖНОСТ за детегледачка да имат самотни родители, многодетни семейства и тези семейства, които са на социално подпомагане а САМО ТЕ!Какъв приоритет могат да имат ако примера който се дава майката съдия или прокурор?Какъв приоритет могат да имат например пред натруфена кокона която се води че е безработна но по една или друга причина да не кажем червива с пари а разполага охолно с тях?Точно такивата ще са първите възползвали се от услугата по този проект.Прави се от тях и за тях.Като същевременно ни казват че осигуряват допълнителна квалификация и заетост за безработни.Това ще е наистина така за тези които приемат присърце работата.Но в помощ първо на тези които могат да си позволят от джоба си да платят за детегледачка.И после останалите.Вероятността е положението да стане както с общинските жилища.Насадени и после узурпирани от индивиди които не знаят какво е да нямаш личен дом или пари за това.В същото
      време тези които се нуждаят от това да бъдат препращани вежливо от институция на институция до безкрайност докато се откажат.
  • 3
    26
    268451
    7 -2
    08:59, 28 дек 2017
    Насенцето да стане детегледачка, като й се работи толкова много. Ама не, иска да е началник. Затова продължава да тормози хората като пом.директор на ученическото общежитие, макар че отдавна навърши години за пенсия. Това е резултата от длъжността любовница на директора. Високо заплащане и безброй облаги за едното кълчотене и командване на персонала за кеф и самоизтъкване. Докога ще си правят оглушки и РИО и общината за това грубо нарушение на закона за пенсионирането. Нахалство голямо.
Последни новини