Истанбул окупиран от полиция

Властите са взели всички мерки за сигурност за гражданите на Истанбул за честването на Нова година.

Валията на града Васип Шахин каза, че 37 000 полицаи и 4000 представители на жандармерията ще бъдат мобилизирани в новогодишната нощ в Истанбул, за да може хората да празнуват "спокойно". Полицаи ще бъдат разположени за охрана на специфични места в града. Предупредени са увеселителните заведения, които имат собствена охрана, да вземат предпазни мерки, каза Шахин пред репортери вчера.

Допълнително са взети мерки и в здравеопазването, транспорта и други области, които направили собствени планове за сигурност.

Честванията на Нова година на известния истанбулски площад Таксим бяха забранени по-рано заради опасения за сигурността. Това бе последвано от още забрани в центъра на града. Проявите в новогодишната нощ, планирани на площад Барбарос, няма да бъдат разрешени. Община Шишли също забрани честваният на обществени места. Удвоени са и мерките за сигурност в квартал Бейоглу.

Повишените мерки за сигурност се предприемат преди първата годишнина от кървавото нападение в новогодишната нощ на 1 януари 2017 г. в клуб Реина в Истанбул, при което бяха убити най-малко 39 души, а 79 души бяха ранени. Отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава". Извършителят - узбекският гражданин Абдулгадир Машарипов - бе заловен след близо едномесечно проследяване. Съдебен процес срещу заподозрени за нападението, включително Машарипов, започна този месец.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини