3 °C

Факелно шествие и филмова премиера за 99 години от създаването на театър"Изгрев" в Райково

Днес 8.01.2018 година ще се проведе тържествено честване на 99 години от създаването на Първи Среднородопски театър, основан в Райково. Осми януари 2018г ще е Ден на театър “Изгрев” и ще се отбележи с факелно бдение пред читалището и предпремиера на филма „Легендата за песента „Бела съм бела, юначе““, с участието на артисти от Младежки театър „Ирис“ и певческите състави на читалището. 

Филмът за песента е епизод от поредицата на еТВ „Неопитомените Родипи“. Младите таланти от театър „Ирис“ участват в епизода „Бела съм, бела юначе“, който разказва легендата за създаването на песента. Въпреки, че няма родопчанин и българин, който да не знае химна на Родопите, самата легенда е малко известна, дори сред хората на планината, родила уникалната песен. Етв ще ви я разкаже, като наред с децата, пред камерите застават родопският славей Златина Узунова и любимката на всички Веселина Бабаджанкова.

Отново днес от 17.30 часа в Народно читалище “Орфееви гори-1870” в кв. „Райково“ артисти от различни поколения ще си дадат среща, за да отбележат Деня на основания преди 99 години Първи в Средните Родопи театър “Изгрев“. Негов първи директор е Тодор Пинтиев. След него директори са били Вълко Димов, Анастас Т. Чапкънов, Анастас Р. Лазаров, Ангел Спасов и Иван Митев Четрафилов. Театърът служи като основа при създаването на Родопския драматичен театър в Смолян през 1951.

С малки прекъсвания през годините тук са поставяни над 220 пиеси на български, руски и западни класици. Първи режисьор на театър “Изгрев” е Стоян Пухов. След него режисьори са Александър Стрезов, Анастас Лазаров, Димитър Гаруфалов, Георги Кисимов, Коста Анастасов, Константин Ярославович Яновски – с най-много постановки и Георги Близнаков ( Бидо). Театърът, разкрит към Културно-туристическото дружество “Орфееви гори” – Райково, с председател Коста Р. Чилингиров е имал Правилник за управление, права и задължения на режисьорите, директора, артистите и как да се поддържа реда на сцената. Първи художник на театъра е бил Борис Леплински. От 1971 год. в читалищния театър са работили като режисьори Елена Бакалова, Хари Костов, Минчо Байрактаров, Георги Крумов, Антон Деветаков, Янко Митев, Ивелин Андреев, Николай Тенев, Гавраил Паламудов, Цеца Илиева.

През 2018 година се навършват 25 години от създаването на Младежки театър „Ирис“ към читалището“ – наследници на театър „Изгрев“, с ръководител и режисьор Цеца Илиева.

Честит празник на всички, участвали в дейността на театъра в Райково!

СмолянБГвестинет
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.01.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини