21 бежанци с обвинения за бунта в лагера в Харманли

Районна прокуратура-Харманли изготви обвинителен акт срещу 21 бежанци за бунта в лагера в Харманли, съобщиха от държавното обвинение. Афганистанците ще бъдат изправени пред съда заради размириците от 24 ноември 2016 г. в Регистрационно-приемателния център. Те са обвинени за това, че в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта - служители на РУ на МВР-Харманли, ОД на МВР-Хасково, Зонално жандармерийско управление /ЗЖУ/-Кърджали, ЗЖУ-Пловдив и ЗЖУ-Плевен.

4 от обвиняемите са непълнолетни, а останалите 17 са пълнолетни.

Чужденците повредиха част от сградите в лагера, съоръжения и оборудване (халета № 9, 10 и 11, столова, нов приемателен център и баня), както и 52 бетонни колчета, 5 лампи и 30 крана. Бяха повредили специализиран водоносен автомобил марка „MOL“, собственост на ЗЖУ – Пловдив. Вредите възлизат на обща стойност 85 094 лв.

По делото са разпитани общо 62 души, изготвени са видео-техническа и лицево-идентификационна експертиза, комплексна оценъчна експертиза и 21 съдебно-медицински експертизи.

На 29 декември 2017 г. Районна прокуратура-Харманли е изготвила обвинителен акт, който в момента се превежда от лицензиран преводач на три езика - пащу, урду и фарси. Съгласно изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс, за да бъдат спазени правата на чужденците, обвинителният акт трябва да бъде преведен на посочените езици, които те владеят, след което ще бъде внесен в Районен съд-Харманли и ще им бъде връчен.

Относно причинените телесни повреди на пострадалите полицаи, участвали в опазването на обществения ред по същото време, материалите са отделени в други две досъдебни производства.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хасковлия
    3 -1
    15:48, 8 яну 2018
    Сега да видим как ще ги намери за да им връчи обвинителните актове, след като още през лятото ги освободиха от ареста. Това дело изобщо няма да тръгне! Вината е изцяло на разследващите и прокурора наблюдавал производството. Няма такава държава!
Последни новини