А на някои хора им върви. Учени определиха кои са любимците на съдбата

Много хора смятат, че просто не им върви и неуспехът ги следва във всичко. Има и късметлии, които с нищо не са по-добри от другите, но съдбата сякаш е на тяхна страна. Учените обаче твърдят, че късметът зависи на човек от самия него. Те са изследвали характерните черти, които отличават любимците на съдбата, а психолози твърдят, че всеки би могъл да се научи ... как да има късмет. Ето какво правят късметлиите:

1. Забелязват случайните възможности

Бившият фокусник, понастоящем професор по психология в Хартфордширския университет Ричард Уайзман изследвал в продължение на 10 години 400 души, които смятат себе си за късметлии. В резултат написал книгата "Факторът късмет" (The Luck Factor). Хронични късметлии и неудачници няма, твърди Уайзман, просто някои хора по-добре забелязват случйните възможности и се възползват от тях.

Професорът провел следния експеримент: той накарат участниците в изследването да преброят снимките във вестник. На тези, които се смятали за късметлии това отнело няколко секунди, останалите броили 2 минути. На втора страница във вестника пишело с едри букви "Спрете да четете - тук има 43 снимки", което "кутсузлиите" игнорирали.

2. Възприемат като късмет дори неприятните си преживелици

Уайзман задал на участниците в изследването следния въпрос: "Ако сте в банка по време на обир и ви прострелят ръката, това късмет ли е, или не?" Тези, на които все не им вървяло в живота, отговорили "Не", но късметлиите казали "Разбира се, късмет е, че не стреля в главата"

Можете да проверите себе си. Отговорете "Как ще наречете човек, който цели 7 пъти се е оказвал на косъм от смъртта, но оцелял? Късметлия ли е или не, след като все попада в неприятности?

В действителност такъв човек има - хърватският учител по музика Фране Селак, и той смята себе си за най-големия късметлия в света. Оцелял е при влакова катастрофа, няколко с кола и веднъж паднал от летящ самолет. Същият спечелил 600 хил паунда с първия лотариен билет, който си купил. 

Неприятности се случват с всеки, но тези, които мислят за тях като за полезен опит, оценят себе си и живота си положително.  Това им помага да бъдат оптимисти и да гледат бъдещето без страх.

3. Вярват, че им върви

Късметът може да се приеме като черта от характера, която може да се възпита, смята Ричард Уайзман. Достатъчно е да повяrваш, че всичко ще бъде наред, да вземаш решения, ръководейки се от интуицията си и да не се зацикляш на съмненията.

Майя Янг от Калифорнийския университет установява, че студентите, които вярват, че им върви, много по-често се захващат със сложни задания и достигат по-високи резултати от тези, които смятат, че нямат късмет и че успехът е просто случайност. 

4. Постоянно пробват нещо ново

Ричард Уайзман препоръчва да обявите война на рутината и постоянно да се стремите към нов опит. По-често нарушавайте графика си за деня, правете обичайните неща по нов начин, пробвайте нещо ново, променете социалните си контакти.

За своите ученици той измислил следното задание - на парти и на конференция те трябвало да контактуват не само със свои познати, а да се запознаят с хората, които са облечени в определен цвят.

Професорът по психология Филип Габийе също смята, че колкото повече познати имаме, толкова по-голяма е вероятността за "щастлива случайност". Достатъчно е да бъдете внимателни и великодушни към другите и те ще ви отговорят със същото. 

5. Имат талисмани

Резултатите от изследване на учени от Кьолнския университет от 2010 год. показват, как талисманите помагат да бъде достигната целта. - те учеличават увереността в успеха, намаляват стреса и дават чувство за контрол над ситуацията. Това допринася задачата да бъде изпълнена максимално добре.

Участниците в изследването трябвало да оцелват с топка дупка. Те били разделени на две групи. На първата дали "щастлива топка", с която уж били направени много попадения, втората имала обикновена топка. Средният резултат на първата група бил с 36% по-висок от този на втората. 

В друг експеримент студентите трябвало да донесат своите талисмани и те им ги взели, за да ги снимат. След това участниците преминавали тест за съобразителност. На първата група върнали талисманите, а на втората казали, че ще им ги върнат след теста. Първата група отново имала по-добри резултати.

6. Имат подкрепата на другите

При друг експеримент студентите трябвало максимално бързо да пуснат 36 малки топчета в 36 малки дупчици. Групата, която инструкторът непрекъснато насърчавал с изрази като "Ти можеш, ще успееш, още малко", се справила много по-бързо от групата, която се състезавала без подобна подкрепа.

Контактувайте с тези, които не се оплакват от живота, а са способни да ви подкрепят, с тези, които имат късмет и са готови да споделят плановете си и позитивната си енергия.

Успехът е състояние на съзнанието. Ако възприемате живота не като тежко изпитание, а като приключение, трудностите - като предизвикателство и можете да изпитате удоволствие, когато решите проблема, то непременно ви чакат успехи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини