Вертиго. Как да си помогнем при световъртеж

Пациентите, страдащи от световъртеж, могат да облекчат симптомите с някои домашни процедури. Ето някои от тях:

Упражнения на Епли

Един от най-често препоръчваните методи за справяне с вертигото са Упражненията на Епли. Обикновено се изпълняват с напътствията на лекар, но когато пациентът ги усвои добре, може да ги прави всяка вечер преди лягане, докато симптомите на световъртежа започват да отзвучават, съветва CredoWeb.

Доклад, изготвен от Institute for Quality and Efficiency in Health Care, показва, че при 52 от 100 пациенти, които са се лекували с упражненията на Упли, се наблюдава облекчение на симптомите на световъртежа. 

Ако симптомите са от лявата страна в лявото ухо, упражненията се изпълняват така:

- Сядате на края на леглото и обръщате главата с 45 градуса наляво

- Лягате бързо на леглото по гръб, като накланяте главата настрани на 45 градуса 

- Останете в тази поза 30 минути

- Обръщате главата надясно наполовина – на 90 градуса, и оставате така в продължение на 30 секунди 

- Обръщате цялото си тяло настрани надясно, като гледате надолу в продължение на 30 секунди 

- Бавно се изправяте и сядате, като оставате в тази поза няколко минути 

Ако вертигото започне отдясно в дясното ухо, същите упражнение се повтарят в обратен ред.

Гинко билоба

Гинко билоба е китайска билка, която облекчава симптомите на вертигото. Тя подпомага кръвоснабдяването на мозъка и така облекчава замаяността и проблемите, свързани с баланса. Данни за изследване за ефикасността  на гинко билоба бяха оповестени в International Journal of Otolaryngology .

Чай от джинджифил

Коренът от джинджифил намалява ефекта на вертигото по-добре от някои упражнения, когато не са комбинирани с лекарства, твърди изследване, докладвано в Journal of Acupuncture and Tuina Science.

Коренът от джинджифил се накисва в купа с вряща вода за 5 минути. Може да добавите и мед, за да неутрализирате горчивия вкус. Пиенето на джинджифилов чай 2 пъти на ден може да облекчи симптомите на замаяност, гадене и други признаци на вертиго.

Бадеми

Бадемите са богат източник на витамин А, B и E. Ако всеки ден хапвате по шепа бадеми, това може да облекчи симптомите на вертигото. Как точно помагат бадемите не е съвсем ясно, но е възможно съдържанието на витамини да помага в борбата с причините за вертигото.

Бъдете хидратирани

Дехидратацията може да причини симптоми на вертиго. Дори слабо обезводняване може да отключи заболяването при пациенти, страдащи от него. Затова добрата хидратация на тялото помага да се сведат до минимум симптоми като замаяност и загуба на равновесие.

Организмът ни се нуждае от 8 до 12 чаши течност всеки ден. Макар че това включва всички видове течности, водата е най-добрият избор, тъй като не съдържа калории и кофеин и не е диуретик. Диуретиците увеличават количеството на водата и солта, които организмът ни изхвърля с урината. 

Ябълков сайдер и мед

Както за ябълковия сайдер, така и за меда се смята, че имат лечебен ефект, като облекчават подаването на кръв към мозъка. При симптоми на вертиго вземайте 2 части мед и една част ябълков сайдер, които могат да помогнат за преодоляването на неразположението.

Етерични масла

Различни видове етерични масла, които се прилагат външно или се вдишват, могат да облекчат симптомите на вертигото.  Тези масла са естествен и достъпен в ценово отношение вариант за облекчаване на симптомите на вертигото като гадене, главоболие и замаяност. Като опция може да се използват масла от мента и джинджифил, лавандула и лимон. 

Етеричните масла се вдишват чрез инфузьор или се разтварят в носещо масло, преди да бъдат прилагани външно. 

Акупресура

Акупресурата използва същите методи като акупунктурата, но не се използват игли.  Целта на акупресурата е да доведе до облекчение на симптомите на вертигото, като стимулира точките на натиск в цялото тяло. Един от разпространените методи е P6 акупресурен метод, който включва ефективна точка за натиск, намираща се в 2 сухожилия между вътрешната част на долната част на ръката и китката. 

Кога трябва да се консултираме с лекар?

Всеки, който има повтарящи се симптоми на вертиго, трябва да се консултира със специалист. При повечето хора то не е опасно, но трябва да се дефинират причините, довели до тези симптоми. Ако няма подобрение от домашните методи, специалистът ще предпише медикаменти и други терапии. 

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини