Вкаменелости ли откри Кюриозити на Марс?

Първите снимки от марсохода Curiosity през 2018 г. показват необичайни микроскопични структури, подобни по форма на микроби или тунели на микроскопични червеи.

"Намерените образци са много подобни на ихнофосилите от периода Ордовик, които съм проучвал и фотографирал на Земята. Ако това не са вкаменелости, с какви геологични процеси тогава НАСА може да ги обясни?", - цитира Space думите на Бари ДиГрегорио (Barry DiGregorio), изследовател в Бъкингамския център за астробиология в Обединеното кралство и автор на документалните книги "Марс: Живата планета" и "Микробите от Марс".

Той забелязал образуванията на снимки от декември 2017 и отправил запитване към екипа на Кюриозити. В резултат ровърът бил изпратен за допълнителни снимки на района. Изображението на снимката от 2 януари 2018 г. е получено направил с неговия Mars Hand Lens Imager (MAHLI). Използвайки вграден процес на фокусиране, роботът създава изображението, като обединява две до осем изображения, направени преди това. MAHLI се намира на купола в края на роботното рамо на ровъра. 

Ширината на откритите структури е от един до два милиметра, а дължината им е пет милиметра. Основният въпрос сега е дали те са се образували при геологични или биологични процеси.

Що се отнася до вероятността за фосили на Марс, "ние не я изключваме", каза Ашуеф Вазавада от проекта Кюриозити, но със сигурност няма да е първата версия, по която да се работи. Образуванията са ъгловати и може би са "кристални форми", които също се срещат на Земята.

В крайна сметка, обаче, може ли роботът на Марс да отличи процес на кристализация от биологичен? Вазавада казва, че имат съвсем ограничен капацитет да разберaт  дали нещо е биологично или не. Междувременно, заедно с новите изображения на MAHLI, химическата камера на Curiosity (ChemCam) и неговият алфа рентгенов спектрометър (APXS) също проверяват характеристиките на образуванията.

Паскал Лий, планетарен учен в Института за Марс и SETI в Маунтин Вю, Калифорния, също смята, че "строго минерален произход, разбира се, е най-правдоподобен".Но когато видял образуванията, Лий казва, че като полеви геолог първото, за което помислил била биотурбацията. Това е процесът, чрез който организмите, живеещи в утайките, могат да нарушат структурата на тези утайки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини