3 °C

Най-краткият тест за интелигентност - само с три въпроса

Tестът за когнитивни разсъждения (Cognitive Reflection Test - CRT) е определен като най-краткият IQ тест в света - той е само от три въпроса.

Въпросникът, разработен в Принстън през 2005 г. от психолога Шейн Фредерик (Shane Frederick), има за цел да тества способността ви да игнорирате очевидното и да мислите по-рационално. Или на психологически жаргон, колко сте добри в игнорирането на система на мислене 1 (интуиция) в полза на система на мислене 2 (аналитичност)? 

Разбира се, за да докажете, че сте гений трябва да получите правилен отговор и на трите въпроса, но скоростта също има значение. - бързите отговори са още един знак за по-висок коефициент на интелигентност.

Не забравяйте, че въпросите, може да не са чак толкова прости, колкото изглежда на пръв поглед. Дори и студенти в някои от най-добрите университети в света (включително и Йейл и Харвард) не успяха да отговорят правилно на всички три въпроси в проучване от 2003 година. Всъщност, само 17% постигнаха перфектен резултат.

Въпросите:

1. Бухалка и топка струват 1,10 долара общо. Бухалката струва 1 долар повече от топката. Колко струва топката?

2. 5 машини за 5 минути произвеждат 5 елемента, колко време ще е нужно 100 машини да направят 100 елемента?

3. В езеро има група листа от лилии. Всеки ден площта, заета от листата се удвоява. Ако са необходими 48 дни, за да покрият цялото езеро, колко време ще е нужно за покриването на половината от езерото?

Превъртете надолу, за да видите отговорите!

Отговорите

1. 5 цента - има много голяма вероятност да решите, че са 10 цента. Отговорът всъщност е малко по-малко - 5 цента за топката плюс бухалката, която струва 1.05 долара ще станат общо 1.10 долара. А 1.05 долара е точно с 1 долар по-скъпо от 5 цента. (Проучване на Принстън установи, че хората, които са отговорили 10 цента са "значително" по-малко търпеливи от тези, които дават верния отговор.)

2. 5 минути - интуицията може да ви подсказва 100 минути, но за щастие, не е нужно толкова дълго време. От въпроса може да определим, че са нужни точно 5 минути, за да може една машина да направи един елемент. Заради това, ще са необходими 5 минути, за да се направят 100 елемента от 100 машини.

3. 47-мия ден - интуитивно изглежда, че за половината от броя на дните, 24, защото езерото ще е наполовина покрито с листа. Но ако площта на езерото обхваната от листа на лилии се удвоява всеки ден, това ще е нужен само един ден, за да може покривката върху половината от езерото да го покрие цялото. Махнете един ден от 48 дни и ще останат 47.


Източник: offnews.bg

1 коментар

 • 1
  13
  135
  0 -1
  09:51, 12-01-2018
  това са задачи от учебника по математика за 5 клас


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.01.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини