Брюксел иска социалните мрежи да премахват незаконно съдържание до два часа

Незаконното съдържание в социалните мрежи трябва да бъде сваляно до два часа след публикуването му – това заяви еврокомисарят Димитрис Аврамопулос на среща с техни представители.

Нужно е компаниите да инвестират повече в автоматизирано откриване, да обменят информация с правоприлагащите органи, каза Аврамопулос, за да може да се предотврати използването на тези платформи от терористи.

Срещата с главните изпълнителни директори и високопоставени представители на онлайн платформи относно борбата с незаконно съдържание се проведе в Брюксел по инициатива на българския еврокомисар Мария Габриел.

"Рамката на нашите действия е ясна: ние искаме премахването на незаконно онлайн съдържание, но това да става при зачитане на баланса между сигурността и защитата на гражданите и свободата на изразяване", посочи комисар Габриел.

Според заместник-председателя на Еврокомисията Андрус Ансип "онлайн платформите са основният портал за разпространение на онлайн информация, но те носят отговорността да осигурят сигурна среда за своите потребители".

Комисар Вера Йоурова призова за създаването на свободна от омраза Европа. Тя подчерта, че Кодексът на поведение за борба с нелегалната реч на омраза в онлайн пространството, обявен преди година и половина, показа успешно сътрудничество между компаниите, регулаторите, НПО и потребителите.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини