Днес почитаме "приказната царица". Имен ден имат...

Днес отбелязваме деня на света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Имен ден празнуват всички, които носят нейното име. Според библейския разказ Татяна била от богато, но боязливо римско семейство, което криело вярата си в християнството. Тя поела по пътя на целомъдрието от дете.

По това време на римския трон бил 16-годишният Александър Север. Управникът наредил незабавно да я обезглавят, защото отказала да се отрече от християнската си вяра и била подлагана на мъчение. Зверовете, които били пратени да я разкъсат, легнали в краката й. Тогава заповядано било да я убият. Същата участ била отредена и на баща ѝ. Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизирала като света великомъченица Татяна.

Съществуват различни версии за значението на името. В превод от гръцки то означава "устройва", а от латински – "бащински". Руснаците пък смятат, че то е с руски произход и се тълкува като "приказна царица". Според други то идва от Тангра, тъй като коренът на името на върховния бог и на Таня е един и същ – "тан", което значи "небе".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини