Тръмп отмени посещението си в Лондон

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени запланувано за следващия месец посещение във Великобритания за откриването на нова сграда на американското посолство в Лондон, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че решението е взето на фона на опасения за масови протести срещу посещението на Тръмп.

Американският лидер написа в "Туитър", че причината за отлагането на посещението е свързана с неодобрението му към бившия президент на САЩ Барак Обама, който е продал настоящата сграда на посолството за "центове" и сега се открива нова за 1,2 милиарда долара.

"Лошо споразумение", написа той.

Но планът за преместване на посолството от Mayfair в Nine Elms в Лондон беше съобщен за първи път през октомври 2008 г., когато Джордж У. Буш все още беше президент на САЩ, а Обама не беше избран.

Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей покани Тръмп на държавна визита преди година, когато тя се превърна в първия световен лидер, срещнал се с новия президент на САЩ в Белия дом. Все още не е обявена дата за държавна визита на американския държавник.

Активисти обещаха да организират масови протести, а депутати изразиха решимостта си да не позволят на президента да говори пред парламента, ако Тръмп посети страната.

Правителствени източници разкриха, че Вашингтон е сигнализирал, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще открие новата сграда на посолството.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини