-1 °C

Навършват се 140 години от Освобождението на селата Раковски, Марийно и Черноконево

През януари 2018 година се навършват 140 години от Освобождението на селата Раковски, Марийно и Черноконево от османско владичество, припомнят от Историческия музей. Освобождението на района на днешен Димитровград е резултат от действията на руската армия през 1877 г. и началото на 1878 г. и се осъществява от войските на ген. М.Н.Скобелев.

"Първата поява на руски войски в района на Димитровград е през юли 1877 г. На 12 юли част от предния отряд на ген.Гурко, 9-ти Казански драгунски полк начело с полковник Корево прекъсва ж.п. линията при гара Каяджик (по-късно Раковски). Посяга се на са ж.п.комуникациите, инженерните съоръжения, прекъснати са телеграфните съобщения, а целта е с разрушаване на ж.п.линията Одрин – Пловдив да се затрудни придвижването на турската армия. Част от този полк е конния ескадрон на поручик Александър Батенберг, бъдещият първи княз на България. 
Оттеглянето на руските войски на север е свързано с погром над местното население от завърналите се турци и башибозушки банди. 60 души от с.Каяджик са заловени, 55 от тях са обесени, а петима заточени в Диарбекир", разказва Николина Умурска, която е уредник отдел „Нова и най-нова история”.

Тя припомня, че най-жестока е съдбата на въстаналото село Караатлий ( Черноконево), което е опустошено и опожарено от турците между 18 и 25 юли. По сведение на Стойчо Попов, описал събитията в своята книжка „История на село Караатлий през 1877 година”, са убити общо 292 души, сред тях има и жители на с.Кокарджа ( Марийно), 21 мъже са заточени, като едва 10 от тях се завръщат. Останалите живи се пръскат по съседните села. На 13 януари 1878 г. кавалерийската дивизия на ген. Михаил Скобелев, настъпва към Хасково и освобождава с.Каяджик.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.01.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини