Разследват френски гигант за адаптирано мляко със салмонела

Над 12 милиона кутии адаптирано мляко за бебета в 83 страни се изтеглят от пазара заради опасност от салмонела, съобщи  Програма Хоризонт на БНР. Според информацията  в скандала е замесена френската компания "Лакталис". БНР цигира, че изпълнителният директор на фирмата вече е потвърдил, че има риск от заразяване пред френските медии.

Продуктите вече се изтеглят от магазинната мрежа още от декември. Тогава за първи път  бяха открити бактерии на салмонела в завод. Родители водят и  съдебни дела, твърдейки, че  децата им се почувствали недобре след употреба на млякото. 

Френският млечен гигант "Лакталис" е един от най-големите производители на млечни продукти в света, с годишни продажби на стойност 17 милиарда евро. 

 Тежка диария, стомашни спазми, повръщане и дехидратация могат да бъдат причинени от салмонелната бактерия. Заболяването може да бъде животозастрашаващо, особено при малки деца. 

 35 са докладваните досега случая във Франция, има един и в Испания. Друг възможен случай се разследва в Гърция, съобщиха в петък френските власти. Не се уточнява кои точно са засегнатите държави.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини