Протестиращите в болницата: Ако не се вземат мерки, общинското здравеопазване е обречено!

    Символичен протест събра в двора на димитровградската болница днес представители на МБАЛ "Св.Екатерина", Медицинския център и общопрактукуващи лекари. С ленти на ревера те подкрепиха недоволството, което бе организирано от Сдружението на общинските болници в България в много здравни заведения.

    "Ние алармираме за тези проблеми още от 2-3 години, цените на клиничните пътеки не са променяни от 2006 година, тогава минималната заплата 180 лв, а сега е 510 лв.", посочи управителят на МБАЛ "Св.Екатерина" д-р Матей Матеев.  Разчитаме държавата да отпусне 30 млн. лв. за общинските болници, да се увеличи цената на клиничните пътеки, както и да има облекчаване на някои от старндартите за здравните заведения, допълни още Матеев. Той посочи, че е оптимист за резултата от стачката, защото в противен случай болницата в Димитровград трябва да затвори.

    Зам.управителят на МБАЛ"Св.Екатерина" д-р Валентин Палашев припомни, че болницата обслужба предимно пациенти от общината. Около 6 000 души годишно преминават през здравното заведение, това са предимно възрастни хора и неосигурени пациенти.

    "Проблемът не касае само димитровградската болница, а цялото здравеопазване у нас. Общинското здравеопазване е оставено накрая, като излишно. Тази стачка е за това - да се разбере, че общинското здравеопазване е най-евтиното, но обслужва в страната близо 2 000 000 население", каза Палашев. Според него, ако не се вземат мерки, това здравеопазване е обречено на унищожение. 

    Ситуацията коментира и шефът на Здравната комисия към Общинския съвет д-р Вълчо Митрушев. Той сподели, че не може общинската болница в Димитровград да бъде зачеркната с лека ръка. Според него, закриването на болницата ще е престъпление спрямо хората, изграждали някога Димитровград. Посочи, че Общината и ръководството на болницата прави всичко възможно  тя да работи, но има и неща, които трябва да се решат на централно ниво.

    Между 50 000 и 60 000 лв. са разходите за ток, вода и отопление на МБАЛ "Св.Екатерина" месечно и може да се потърси вариант тези средства да се подсигуряват от държавата, смята д-р Митрушев. Той припомни и за подкрепата, която МБАЛ в Димитровград получава финансово от Общината и Общинския съвет и благодарение, на която болницата съществува все още. В последните две години здравното заведение е на печалба, а до февруари месец се очаква да бъдат изплатени забавените заплати на заетите в МБАЛ.

    Видеорепортаж по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Да
      Дани
      1 -2
      10:51, 16 яну 2018
      добре е да се протестира,но преди това е добре да се замислим.Общинското здравеопазване отдавна е умряло,и то защото самите медици го разболяха злокачествено.Общинските болници нямат печалба не заради ниските цени на клинични пътеки,а заради некадърността,алчността и наглостта на някои от лекарите.Казвам"някои",защото и между тях има все още неопорочени.Цената на клиничните пътеки е еднаква за всички болници,но някои са печеливши въпреки всичко.В болницата в Димитровград отдавна няма специалисти и колкото и да поскъпне клиничната пътека,просто няма кой да я използва,за да бъде платена на болницата!

    Още новини

    Последни новини