На официална церемония в Смолян: 158 военни тържествено бяха изпратени за Афганистан с икона и ново знаме

Изображение 1 от 4

    158 военни от 35-я контингент за Афганистан бяха изпратени на официална церемония днес, на която присъства и военният министър и вицепреиер Красимир Каракачанов.

    Той обяви в Смолян, че ще бъде въведена доброволна служба, което ще бъде и първа крачка към връщане на казармата. Вицепремиерът коментира, че това е особено наложително сега, когато рисковете в световен мащаб нарастват и са все по-близко до границите на България.

    Младите хора, които искат да имат военни знания и умения, ще могат да ги получат при доброволната служба от половин година до 9 месеца, за което се планира и заплащане. На церемонията с водосвет за здраве, благоденствие и успешно завръщане, отслужена от архимандрит Висарион, присъстваха и областният управител Недялко Славо, както и кметът на Смолян Николай Мелемов.

    Военният министър Каракачанов подари на военните иконата на Свети Георги, с пожеланието да бди над всички по време на мисията. „Пожелавам ви да изпълните мисията с чест и да се върнете живи и здрави.   Знам, че тя е отговорна и опасна, създава рискове в един район на света в който всеки ден има предизвикателство“, каза още вицепремиерът връчвайки иконата на светеца покровител на войните на командира на контингента полк. Георги Маргитин

    Командирът на  101 алпийски полк, полк. Димитър Кацаров подари специално изработено знаме на военните, които заминават за Афганистан и пожела всички да се завърнат живи и здрави в Родината си. „Поверявам ви най-ценното, което имам –моите офицери, сержанти и войници. Пазете ги, те са моите златни момичета и момчета. Обещавам, че те ще изпълнят всички поставени задачи на мисията“, каза Кацаров на ръководителя на контингента.  Т

    Heпocpeдcтвeнaтa пoдгoтoвĸa, изпити и cepтифиĸaция на контингент на БА ca пpoвeдeни в 101-ви Алпийcĸи пoлĸ в Cмoлян, oтĸъдeтo e и ocнoвнaтa чacт oт 35-ия ĸoнтингeнт нa Bъopъжeнитe cили, което се случва за първи път в Смолян. Koнтингeнтът e в cъcтaв oт 158 вoeннocлyжeщи. Toй вĸлючвa нaциoнaлeн eлeмeнт, poтa зa oxpaнa, eĸип oт cъвeтници и щaбни oфицepи в щaбa нa миcиятa нa HATO. Haциoнaлeн ĸoмaндиp нa ĸoнтингeнтa e пoлĸoвниĸ Гeopги Mapгитин, ĸoмaндиp нa poтaтa зa oxpaнa e мaйop Cтeфaн Димoв, a пoмoщниĸ-нaциoнaлeн ĸoмaндиp – пoлĸoвниĸ Kaмeн Ивaнoв.
    На церемонията присъстваха представители на местната власт, висши военни служители от Сухопътните войски, граждани и близки на военнослужещите.

    СмолянБГвестинет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини