Образоватeлният министър: няма да се закриват повече училища

Изображение 1 от 2

    Училищната мрежа достигна лимита на оптимизация и Министерството на образованието и науката няма да насърчава закриването на образователни институции. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори, учители и представители на синдикатите от област Хасково през втория си ден от посещението в региона. Той поясни, че през 2018г. вече няма да действа национална програма за оптимизация и общините няма да получават стимули за това. Всяко предложение, дошло от градоначалниците, ще бъде обсъждано и ще се търси балансирано решение, увери Вълчев.

     Министърът посочи, че МОН е изготвило списък със защитени училища и детски градини, за да бъдат запазени образователните институциите в по-малките населени места. "Въвеждаме финансови механизми, които да компенсират отдалечеността и трудността при намиране на учители в тях. Ще обмислим възможността да се позволи формирането на маломерни професионални паралелки в тези населени места, за да се насочи интересът на учениците към професионалното образование", каза Красимир Вълчев. 

    Той добави, че издигането на доверието към професионалното образование е една от големите задачи пред екипа на МОН. " Въведохме и документирахме модела на дуално образование. Започнахме с 50 училища и се надяваме да разширим обхвата. Пуснахме списък с 55 специалности, за които очакваме най-голям недостиг на кадри за пазара на труда в следващите 10 г. Още от есента те ще получат допълнително финансиране за мотивиране на учениците и ръководствата да предлагат прием и през следващите години, обясни министърът.  По време на срещите в Любимец и Ивайловград Красимир Вълчев подчерта, че през следващите месеци предстои много работа по задържането на приобщените с Междуинституционалния механизъм за обхват ученици. По думите му работата по обход на адресите на необхванатите ученици ще продължи. По време на българското Председателство на Съвета на ЕС ще бъде отворена дискусия за изграждане на система за проследяване на движението на децата в рамките на ЕС. Интерес към идеята са проявили държави като Испания и Норвегия.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Му
      Мунчо
      8 0
      15:57, 16 яну 2018
      Леле,като видях кой наднича зад образователния министър и ми се отщя да чета за образоманието в тая област. Боже, с такива ли хора ще развиваме образованието?
    • 2
      Гу
      Гунчо
      13 -2
      17:01, 16 яну 2018
      Няма да се закриват! Но ще има такива който ще се САМОЗАКРИЯТ. Пример: Механото и Спортното! Кой ще накара децата да се запишат там? Кой? И докато за Механото все още има шанс, то за Спортното всичко е свършило. Задава се поредния нулев прием? Впрочем елате и вижте колко ученици идват на училище - от 200 идват 50. И това е всеки ден! Срамота!
    • 3
      67
      674590
      11 0
      17:59, 16 яну 2018
      Толкова фалш!О родно образование! Г-н Министър, все по зле,зле а много зле става в образованието! Като причините са много, първо все по малко грамотни и нежелаещи да се научат деца, второ много претенциозни и родители,трето деспотични и несменяеми директори,(мандатност) които още повече влошават климата в образованието, четвърто куп документация, и пето................, и шесто................ не знам как ще се излезе от тоя батак. НЕ СТИГНАХМЕ ЛИ ДЪНОТО? или още може!
    • 4
      Ко
      колежка от етажа
      4 0
      19:42, 16 яну 2018
      Механото Хасково достигна дънато с даскали като Дидка Андреева кочто кара да я разстриват ученици предимно роми и се кефи. А Тони Минкова и деди Георги Драгиев въртят любов където намерят и се натискат и пред учениците.Позор .
    • 5
      12
      125842
      5 -2
      20:11, 16 яну 2018
      Защо продължава да има началници в пенсионна възраст като Насето от ученическото общежитие. Докога тя ще е пом.директор там и ще взема големите заплати на гърба на колектива. Като любовница на директора до 100 години ли ще командва, уволнява и съкращава редовите учители. Стига с тоя резил.
    • 6
      Не
      Незапознат
      3 0
      21:31, 16 яну 2018
      Образователният министър може да не закрива училища но както се казва в по горен коментар те ще се самозакрият сами.Някои.Това е естественият ход на еволюцията в образованието.В момента то е търговско дружество.Търгува със знания на строго определена цена наложена му от валутният борд(Министерстрво на Образованието).Подобно е положението и с така нареченото с гръмка дума здравеопазване.При отлив на клиенти и оскотяване на търговците продукта отива по дяволите образно казано.Затова нямаме нито образование нито здравеопазване.За толкова години преход всичките скапаняци изредили се във властта не можаха или не искаха да разберат че за интелектуалният труд под каквато и форма да е
      налагането на търговската форма на управление е убийствено.Модел на здравеопазване и образование признат и от Запада го унищожиха.През 80-те години България е изпреварвана само от СССР и ГДР по броя на учените си на глава от населението ако вземем само социалистическият блок.Увеличаването на учителските възнаграждения без да се смени модела може да мотивира да се увеличи бройката но не и качеството.Попаднах на една интересна статистика.Или копи-пейст както се казва.'' Към 1989 год. възнагражденията на учителите с около 10 годишен стаж са съответно 165 лв. за полувисшисти и 190 лв за висшист. Средната заплата за страната за 1989 год. е 274 лв, т.е. учителите тогава, както и днес са били с ниско заплащане, но с по-голямо уважение от страна на учениците и родителите им.''
    • 7
      Ро
      РОСИМИРА
      0 -1
      10:45, 17 яну 2018
      Механото е пълно сдаскали откачалки и закачалки,Семейство Димови.Славея Христова и болният и психясъл мъж.

    Още новини

    Последни новини