В Ардинско заменят картофите с лавандула

Добивите на картофи в Жълтуша тази година са по-ниски от обичайното. Липсват и фирми, които да изкупуват произведената продукция. Няколко семейства от селото са решени през тази година да  отглеждат лавандула. Ароматната билка, която е по-популярна в предбалкана, навлиза все повече  в Родопите. През миналата година засадени площи има в Ардино и в съседната община Баните. Хората търсят алтернатива на тютюна и картофите, които са традиционни за този край, но вече не им носят добри доходи.
Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане  на лавандулово масло. От лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чай, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други.
На въпроса има ли вероятност лавандулата да измести картофите от поминъка на родопчани, кметът на Жълтуша Карамфил Димитров споделя пред радио Кърджали:

„Тази година много хора се канят да отглеждат лавандула, поради добрата цена, която е имала през миналата година. Доста хора са закупили разсад и имат намерение да садят. Договори за изкупуване на продукцията обаче никой не е идвал да прави с бъдещите производители. Трудно е да се каже дали лавандулата ще измести картофите, тъй като тя е специфична култура, трябва много вода. Трудно ще ги измести, защото нямаме подходящите площи. Хората рискуват, тази година залагат много хора на лавандулата, някъде около 10-15 човека ще сеят”.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини