Пет мита за кeтогенната диета

Макар че е известна от много години, интересът към кетогенната диета се засилва непрекъснато в последно време. Тя вече е доста популярна, след като стана ясно, че е любимият режим на американската риалити звезда Ким Кардашиян. Данните от Google Trends показват, че търсенията на тема кетогенна диета са се увеличили 4 пъти през 2017 г., пише социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Идеята на диетата е да постави тялото в състояние на оптимално изгаряне на мазнините, тъй като се ограничават максимално въглехидратите в хранителния режим.

Изследванията, направени в последно време, показват, че кетодиетата изгаря 10 пъти повече мазнини от стандартната американска диета, дори когато не се правят физически упражнения. Все още обаче има много противоречиви мнения за този режим, отбелязва сайтът Women’s Health, който се консултира с водещи диетолози в САЩ и Канада за основните принципи, предимства и недостатъци на тази диета.

Важно е да се знае, че диетата е създадена първоначално за лечение на епилепсия при деца през 20-те години на миналия век, обяснява канадският диетолог Анди де Сантис от Торонто.

В последните години с термина кетогенна диета се означава всяка диета, която е богата на мазнини и ограничава консумацията на въглехидрати до такава степен, че да се предизвика кетоза. Кетозата е метаболитно състояние, при което тялото е принудено да разгражда мазнините, за да получи гориво, както го определя Journal of European Nutrition. То се характеризира с образуването на кетонни тела в организма, когато тялото не разполага с достатъчно глюкоза за превръщането й в енергия. Кетоните циркулират в кръвта и действат като заместител на въглехидратите.

Идеята е, че постигайки състоянието кетоза, ще намалим килограмите си. И това не е съвсем без основание, обяснява Анди де Сантис. Постигайки състоянието кетоза, организмът вече се е приспособил към режим на мазнини и изгаря мазнини в по-висока степен, отколкото би правил при нормални обстоятелства. Тъй като много хора качват килограми, защото преяждат с въглехидрати, особено преработени, намаляването на въглехидратите може да е един по-лесен начин за автоматично намаляване на калориите.

Ето и най-важните 5 мита за кетогенната диета, които създават грешна представа за хранителния режим и трябва да бъдат коригирани:

Мит 1: Кетогенната диета е богата на протеини

Твърдението, че кетогенната диета изисква консумирането на голямо количество протеини, е най-голямото и най-опасно заблуждение, смята диетоложката и изследователка от Университета Rush в Чикаго, САЩ,  Кули Роел. За да останете в състоянието кетоза и да не се стига до животозастрашаващата кетоацидоза, тези, които спазват кетогенната диета, трябва да намалят, а не да увеличат приема на протеини.

Защо е опасно да се прекалява с протеините? Когато нивата на протеините са високи, разграждането на аминокиселините до протеини може също така да доведе до увеличаване на кетоните в организма. Ако това е добре за човек, който спазва умерена диета, то за човек, който е на кетогенна диета и вече има увеличен брой кетони в кръвта си, това може да предизвика кетоацидоза в организма. Освен това, когато консумацията на протеини се увеличи твърде много, те се преобразуват в глюкоза и това води до скок на кръвната захар и до анти-кетогенен ефект, обяснява Роел.

Какво е правилното количество протеини, които трябва да консумираме, когато сме на кетогенна диета? Според специалистите между 6 и 8 процента от дневния прием на калории трябва да идват от протеини, за да се остане в състоянието кетоза. (В същото време, приеманите въглехидрати на дневна база трябва да са между 2 и 4 процента от общите калории.) За жена, която следва диета с дневен прием от 2000 калории, това ще означава прием на приблизително 30 до 40 грама протеини на ден. Това се равнява на 2 яйца и 85 грама пилешки гърди дневно.

Ето защо кетогенната диета може да не е най-добрият избор за хора, които се интересуват от натрупването на мускулна маса.

Мит 2: Кетозата и кетоацидозата са едно и също нещо

Както вече беше споменато, кетозата е състояние, в което организмът ви се намира в оптимално изгарящо мазнините състояние. А това може да стане само тогава, когато тялото използва запасите от мазнини за създаването на енергия и производството на кетони.

Това състояние обаче не трябва да се бърка с кетоацидозата. Тя е сериозно и опасно за живота състояние, свързано с високи нива на кръвната захар. Може да се развие в рамките на няколко часа или дни. В това състояние кръвта на човека става висококиселинна, като най-често това се наблюдава при хора с диабет.

Кетоацидозата може да се появи при хора, следващи кетогенната диета, като състоянието се причинява от извънредно високи нива на кетоните в организма, обяснява изследване, публикувано през 2017 г. в сп. Strength and Conditioning Journal. Симптомите на кетоацидозата включват стомашни болки, слабост, жажда, недостиг на въздух, объркване и замъглено виждане.

Мит 3: Може да ядете всякакви мазнини

Кетогенната диета може да изглежда като режим, при който консумираме неограничено мазнини, но експертите подчертават, че кетодиетата не дава зелена светлина да засищате глада си с наситени мазнини.

Според изданието Journal of the American College of Nutrition заместването на наситени мазнини (бекон, наденички, шунка и др.) с ненаситени мазнини (орехи, ленено семе, риба и т.н.) е по-ефективно в намаляване на риска от сърдечносъдово заболяване от това просто да намалим общата консумация на мазнини. Междувременно, изследвания вече направиха връзка между консимирането на обработени меса като бекон с увеличения риск от онкологични заболявания.

Какво е решението? Оптимизирайте начина си на живот по правилата на кетогенната диета, като й придадете средиземноморски привкус.  „Старайте се да получавате по-голямата част от своите мазнини от висококачествен зехтин, ядки и семена, както и от тлъста риба“, съветва Роел.

Мит 4: Мозъкът може да функционира оптимално и без въглехидрати

Всеки от нас знае точното време преди обяд, когато започва да се чувства замаян. Това е същото състояние, както когато нивото на кръвната захар рязко падне. Когато това се случи, мозъкът буквално крещи за глюкоза, която е предпочитаният от него източник на енергия.

В началото на кетогенната диета може да очаквате вашият мозък да крещи доста. Това е така, защото изследванията показват, че мозъкът се нуждае от повече от 100 грама глюкоза (въглехидрати) на ден за оптимално функциониране, а при кетогенните диети обикновено приемът на въглехидрати е не повече от 50 грама.

Така в процеса на адаптиране на организма към мазнини хората може да изпитват същите симптоми, както когато са с много ниска кръвна захар или точно преди времето за обедната почивка. След като тялото се адаптира, мозъкът вече може да превръща кетоните в гориво. Преди това да се случи обаче, може да минат седмици, дори месеци, предупреждават диетолозите.

Мит 5: Диетата е дългосрочно решение

За хора, които харесват мазните храни, не си падат по броенето на калории и с лекота биха се отказали от въглехидратите, кетогенната диета може да е сравнително лесна за следване за по-дълъг период от време. Този хранителен режим обаче наистина не трябва да се следва по-продължително време, показват данните от изследване, проведено през 2017 г. Главната причина за това е, че колкото по-дълго следвате кетогенната диета, толкова по-голям е рискът от загуба на мускулна маса, предупреждават изследователите.

Намаляването на мускулната маса също така води и до намаляване на скоростта на метаболизма, което означава, че вие ще изгаряте по-малко калории като цяло в сравнение с периода, в който сте започнали диетата за сваляне на теглото.

Изследователите смятат, че докато диетата може да е полезна за бързо сваляне на теглото, най-добре е да се спазва не повече от няколко седмици наведнъж. Например – когато не тренирате много усилено във фитнеса. Освен това, преди да започнете усилени тренировки, добре е да увеличите консумацията на въглехидрати и протеини.

Диетолозите подчертават, че това може да допринесе за увеличение на т.нар. метаболитна гъвкавост или, с други думи, способността на тялото ви да получава енергия от разнообразни източници, което се свързва с по-добро здраве и загуба на тегло.

Още интересни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини