Асеновград отбеляза тържествено 140 години от Освобождението на града

Изображение 1 от 4

    В чест на юбилейната годишнина пред паметника на генерал Дандевил се събраха десетки асеновградчани, за да изразят своята почит към героите, отдали живота си за свободата на Асеновград. Паметният ритуал започна със заупокойна литургия, отслужена от Пловдивския митрополит Николай в съслужие с асеновградски свещеници. 

    Слово, посветено на бележитата за Асеновград дата, произнесе кметът Емил Караиванов. ”Величавостта на този мирен януарски ден на 1878 година във времето става неизмеримо все по-мащабна от самия акт на посрещане на освободителните войски. Заради всичко това, заради вълнението, с което днешните деца ще рецитират стихове, заради днешната почит, която духовенството и войската ни продължават да отдават на датата на Освобождението, сме длъжни да пазим и предаваме напред историята и паметта на Асеновград”, изтъкна той. 

    В програмата се включиха ученици от ОУ „Ангел Кънчев” и Представителен духов оркестър на Военновъздушните сили. С военна церемония на представителната рота на Военно формирование 24490 бяха почетени всички загинали за Освобождението на града.

    Венци и цветя в знак на признателност към загиналите за свободата бяха поднесени от името на общинската управа и съвет, на Историческия музей, политически партии, обществени организации и граждани. 

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Тр
      Трипъл Плей
      0 0
      19:25, 18 яну 2018
      Поклон пред генерала и неговите момчета!!!
    Последни новини