Повече професионални часове в Гимназията по лека промишленост

Изображение 1 от 5

    Областна администрация Хасково бе домакин на първото заседание на Националната асоциация на училищата по мода и дизайн в България с бизнеса от този бранш. В заседанието участваха зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, началникът на РУО Хасково Христина Боева, представители на фирми от бранша от цялата страна. Председател на Асоциацията е Росица Иванова – директор на ПГЛП “Райна Княгиня“ Хасково.

    По време на форума бяха обсъдени проблемите на професионалното образование и на бизнеса в този икономически сектор. От септември 2018 г. часовете по професионална подготовка в Хасковската гимназия ще бъдат 252. Това е значително завишение, което ще позволи да се повиши професионалната подготовка на учениците. Един от механизмите е въвеждането на производствената практика в местните фирми. Така бизнесът ще помогне за квалификацията на учениците и на място ще успее да си подбере нужните му кадри, коментира Росица Иванова.

    Професионалното образование е в центъра на вниманието ни, защото всички сме наясно, че липсата на работна ръка е основен проблем за региона и ще остане такъв и през следващите години. Това заяви зам.-областният управител д-р Стефка Здравкова. Тя припомни, че преди дни на посещение в региона беше образователният министър Красимир Вълчев, който също недвусмислено потвърди ангажимента на Правителството за възраждане на авторитета на професионалното образование и превръщането му във все по-привлекателно за децата и родителите им.

    Националната асоциация на училищата по мода и дизайн ще проведе серия от срещи с бизнеса в цялата страна, за да търси подкрепа от работодателите за паралелките, където се обучават шивачи, дизайнери и конструктори на облекла.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ст
      Стефанов
      7 0
      11:13, 19 яну 2018
      Шефке, не знаеш ли истината за "липсата на работна ръка" или те е страх да я кажеш? А тя е простичка - не се плаща на работниците в тази феодална държава!!! Работят тук само тези, които са притиснати от безизходица и не могат да идат навън!!! Професионалните училища основно да наблягат на практиката и теорията по съответната професия!!!
    Последни новини