ЕК планира общ праг за ДДС и възможност за освобождаване на малки и средни предпиятия

Европейската комисия представи пакет от предложения за реформа на данък добавена стойност (ДДС). Той предвижда възможност страните от ЕС да го намаляват, за да подкрепят средния и малък бизнес, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси

Основният принцип е, че страните членки ще могат сами да определят ДДС. Те ще могат да предвидят ограничен брой намален ДДС между 5 и 15 процента, между 0 и 5 на сто и нулев ДДС. Основният ДДС обаче трябва да бъде най-малко 15 процента..

Някои стоки и услуги могат да ползват намален ДДС. Досега намалена ставка можеха да ползват само пелените, интернет услугите, електронните книги и конната езда.

Общо 1600 стоки и услуги, сред които тютюна, смартфоните, оръжията и петролните продукти ще останат в "негативния списък". 

Kомисията иска да се премине към система от общи правила, приложими в целия Европейски съюз.

Предвижданият общ праг в целия ЕС следва да облекчи средните и малки предприятия. Под него компаниите могат да ползват намален ДДС. Микропредприятията - с оборот под 100 000 евро годишно в Европа, ще имат дори възможността да бъдат освободени от ДДС във всички европейски страни, където развиват дейност.

ДДС е един от източниците за финансиране на европейския бюджет. В момента системата на ДДС не е хармонизирана в ЕС и се движи от 17 процента в Люксембург и 25 на сто в Швеция, а в Швейцария, която не е член на ЕС, ДДС е 8 на сто.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    0 0
    09:51, 23 яну 2018
    А в България ддс-то е 40%.....

Още новини

Последни новини