Кръвен тест, използващ ДНК, засича 8 от най-разпространените видове рак

Учените направиха огромна крачка към разработването на кръвни тестове за рак, които биха могли да идентифицират туморите много преди появата на симптомите.

Новият тест, чувствителен на мутирала ДНК в кръвта и канцерогенни протеини, разпознал успешно приблизително 70% от случаите на 8 от най-разпространените видове рак, след като бил изпробван при над 1 000 пациенти.

В бъдеще подобни тестове ще се използват в рутинни скринингови програми, като се очаква да увеличат значително броя на пациентите, при които болестта се открива в ранните стадии.

Тестът засича и видът на рака, нещо в което предишните кръвни тестове се проваляха.

Той открива мутирала ДНК, попаднала в кръвообращението чрез умиращи ракови клетки. Тестът търси грешки в 16 гена, които често мутират в различни видове рак. Кръвта на пациентите била изследвана и за 8 познати протеинови биомаркера, които се различават в зависимост от това къде се намира туморът.

В кръвните проби на 1 005 паценти, тестът засякъл между 33 и 98% от случаите на заболяването. Най-лесен за откриване бил ракът на яйчниците, следван от този на черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белите дробове и гърдата.

За 5-те вида рак, за които в момента липсва скринингово изследване – на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса и хранопровода – чувствителността варирала между 69 и 98%.

При тестваните като контролна група здрави 812 души, фалшиви положителни резултати били получени при седмина.

“Точността на теста е от изключителна важност, защого фалшивите резултати ще подложат пациентите на излишни инвазивни последващи изследвания и процедури”, казва Кенет Кинзлър, професор по онкология в Джон Хопкинс и съавтор на изследването.

Пациентите в изследването имали неметастатичен рак от първи до трети стадий. Експертите забелязали, че честота на откриване на заболяването е най-ниска при хората в най-ранните стадии, като се предполага, че ще е още по-ниска при пациенти, при които все още не се проявяват никакви симптоми.

80% от случаите на рак били засечени при хора във втори или трети стадий на болестта. “Фактът че тестът засича вече напредналата фаза на заболяването, не означава, че ще бъде полезен при откриването на симптоматичен рак в начален стадий или предсимптоматичен рак. Чувствителността в този случай е едва 40%“, казва Пол Фароа, професор от Университета в Кеймбридж.

Въпреки че настоящият тест на улавя всички случаи на рак, той идентифицира множество тумори, които при други обстоятелства биха останали незабелязани. “Много от най-обещаващите лечения на рак, с които разполагаме днес, облагодетелстват малцина раково болни пациенти, за нас новоразработеният тест е огромен пробив. Ако искаме да постигнем напредък в ранното засичане на рака, трябва да предприемем по-реалистичен подход и да осъзнаем, че нито един тест не може да открие всички случаи на рак”, казва Берт Вогелщайн професор по онкология в Джон Хопкинс.

Екипът, разработил теста, предвижда, че той ще струва по-малко от 500 долара на пациент.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини