Независима мрежа показва замърсяването с ФПЧ в Перник

Две станции в Перник вече отчитат съдържанието на фини прахови частици във въздуха.

Данните от станциите, които измерват замърсяването на въздуха с фини прахови частици, можете да видите, като кликнете върху знака с три светло сини точки до логото в горната лява част на сайта.

Показанията, които виждате, са в реално време и са актуални към всеки един момент. Има и две графики: горната показва замърсяването за последната седмица, а долната за последните 24 часа от денонощието.

Всички станции са част от независима мрежа, която се изгражда по мащабен проект за Citizen Science – Гражданска наука. Това означава, че всеки може да се включи в измерването на фините прахови частици. Всеки може да стане един от многото осиновители на измервателни станции, като инсталира станция у дома, в офиса, на вилата, при роднини и приятели. И всеки може да види на картата отчетите в реално време, които подават всички станции в мрежата.

В България целта на проекта AirBG.info е изграждането на независима мрежа от 500 сензора за фини прахови частици и визуализиране данните.

Проектът
Luftdaten.info стартира преди две години в Щутгарт, Германия. Гражданската инициатива цели да насочи вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема. Днес проектът работи в над 26 държави по света и една от тях е България.

Местни групи, в които влизат дизайнери, разработчици, журналисти и други, се срещат редовно в лабораториите на Luftdaten.info и техните представители по света. Те разработват приложения, които информират, оказват положително влияние и подкрепа в обществото и правят работата на държавни и общински ведомства и агенции по-прозрачни.

Какво измерват тези станции

Станцията измерва фини прахови частици PM10 и PM2.5, атмосферно налягане, температура и влажност на въздуха.

Финият прах с размер PM10 достига частично дробовете, тъй като филтрирането от страна на носовата кухина не е достатъчно за частици с размер под 10 микрона. Но по този начин ултрафини частици с размери под 0,1 µm достигат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

PM10 е определен за гранична стойност в ЕС от 2005 година

PM2.5 отговаря на финия прах, проникващ в алвеолите на белите дробове.

Доколко са надеждни данните от тези станции

Създателите на проекта са наясно, че резултатите няма как да бъдат идентични с тези на професионалните измервателни станции, които струват стотици хиляди евро. Но данните от тези станции се приемат за достоверни и достатъчно надеждни от научните среди в Германия, както и от законодателната, общинската и изпълнителната власт в Германия. Очаква се тези данни да бъдат използвани и припознати и от научните среди, и властите в България.

Как се финансира проектът

Проектът се финансира изключително и само със собствени средства, дарения и доброволен труд и време на участниците в него. Сензори, контролери и материали се закупуват от екипа на централата на Luftdaten.info,

Транспортът до България се извършва бързо и безплатно от логистична компания - приятел на проекта, пак безплатно се транспортират сглобените станции от куриерска фирма в България.

Програмирането на контролерите се извършва от доброволци, наречени Апостоли. Сглобяването на станциите се извършва от осиновителите или отново чрез доброволен труд от Апостолите.

OK Lab Щутгарт работи за проектите Luftdaten.info / AirBG.info за измерване на фините прахови частици (ФПЧ) в заобикалящата ни среда.

Luftdaten.info / AirBG.info генерира постоянно обновяваща се карта с данните за ФПЧ за България, Европа и целия свят.

OK Lab и данните, които станциите излъчват са Open Data. Картата се доразработва от общността.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини