Започна първото събитие от календара на Българското председателство

На 22 януари бе открито първото заседание на комисиите по европейските въпроси на парламентите в ЕС (КОСАК) в Националния дворец на културата. Това е първата среща от парламентарен характер от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Economic.bg. 

КОСАК бе открит с встъпителни думи от председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева и председателя на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание на Република България – Кристиан Вигенин. 

"Поставям началото на Българското председателство със срещата на председателите на комисиите по европейските въпроси. Близо 30 години КОСАК се утвърждава като успешен формат за участие на парламентите в процеса на вземане на решения по актуалните въпроси от европейския дневен ред". С тези думи председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева даде старт на председателския КОСАК.

Събитието продължи с представяне и поясняване на приоритетите на Председателството от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова.

"Отчитаме ролята на европейските парламенти и значимостта им в процесите на взимане на решения“, коментира министърът на Българското председателство. Тя обясни, че проектът на приоритетите е бил приет през месец юли 2017 г., за да могат да бъдат проведени шестмесечни национални дебати и получаване на обратна връзка.

Срещата на КОСАК продължава със 17 изказвания на делегати от европейските парламенти. 

Източник: economic.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай ПЕТЪР- ЗАЛГАТА
    1 0
    11:23, 22 яну 2018
    Няма какво да ни говорят за приоритетите и най смотаното цигане знае какви са им приоритетите и на герберите и на бесепетата и депесетата и ОБЕДНЕЛИТЕ ПАТРЕОТЕ------- цапцаросване пълнене гуши и далаверки
Последни новини