Британските „Ледени девици“ прекосиха Антарктида на ски

Група жени, служещи в британската армия, прекоси Антарктида на ски - от крайбрежие до крайбрежие, по маршрут от 1700 километра, предаде Би Би Си.

Участничките в експедицията станаха известни като "Ледените девици". Те започнаха похода си на 20 ноември и го завършиха 62 дни по-късно - на 21 януари, в 10 ч. по Гринуич. 

Според предварителните изчисления, преходът трябваше да трае между 75 и 90 дни.

Всяка от участничките имаше шейна, с помощта на която превозваше храна и гориво с първоначално тегло 80 килограма.

Въпреки че в момента в Антарктика е лято, "ледените" момичета трябваше да преодоляват отрицателни 40-градусови студове и ветрове със скорост над 100 километра в час.

Авторки на идеята са Никс Уезърил и Нат Тейлър - майори от медицинската служба на британската армия.

Единственото условие за участие беше претендентките да са на служба във въоръжените сили на Обединеното кралство. Желание да се включат в похода изразиха 250 жени.

След сурови изпитания на Британските острови и в Норвегия беше съставен отбор от шест скиорки.

Наред с Уезърил и Тейлър, в него беше приета майорът от резерва Санди Хенис от Кралската сигнална служба, както и три дами от Кралската артилерия: капитан Зана Бейкър, лейтенант Джени Стивънсън и сержантът от резерва Софи Монтегю.

"Толкова съм горда! Не мога да повярвам! Имахме весели моменти, тежки моменти и велики моменти, и мисля, че всички те ни направиха по-добри." - предаде от базовия лагер Никс Уезърил след края на похода.

"Искахме да вдъхновим хората, особено жените от всяка възраст, с различни физически възможности, да правят това, което изглежда невероятно, на което обикновено не се решават във всекидневието си", сподели Санди Хенис.

"Вие сте вдъхновяващ пример за младите хора в нашата страна и за всички нас!" - приветства подчинените си британският министър на отбраната Гавин Уилямсън.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини