Разкриха кой стои зад рухването на биткоина

Курсът на биткоина и останалите криптовалути започна рязко снижение на 8 януари 2018 година. Само за дни пазарната капитализация на всички криптовалути се понижи със 100 милиарда долара. мястото, откъдето тръгва този срив е апартамент в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

Там работи 31-годишният програмист Брендън Чез, създател на сайта coinmarketcap.com, пише WSJ. Този ресурс се появи през 2013 година и стана водещ източник за курса на биткойна и един от най-посещаваните сайтове в света.

CoinMarketCap има и конкуренти в интернет, въпреки това именно сайта на Чез оказва най-силно влияние на криптовалутите. На 7 януари Чез без предупреждение изключил от алгоритмите на CoinMarketCap данните за търговията на криптоборсите в Южна Корея, защото там цените в онзи момент са били доста по-високи от средните за света.

Подозрението му е, че някои корейски трейдъри изкуствено завишават цените. Но без данните от Южна Корея котировките на криптовалутите се понижиха рязко на 8 януари. Това раздразни много от играчите и дори някои от тях призоваха сайтът да се бойкотира.

Но това не подейства и CoinMarketCap се изкачи от 147 на 117 място в рейтинга на най-посещаваните сайтове в света по данни на Alexa. Според публичните данни, CoinMarketCap е регистрирана като компания с ограничена отговорност, а неин собственик е именно Брендън Чез.

Той е бакалавър по информатика от Университета в Рочестър, работил е в Lockheed Martin и Mediabistro. Сайтът му прави пари от онлайн-реклами през Гугъл, като минималната цена за рекламодателите е 20 000 долара. сега повечето експерти по криптовалути са убедени, че именно неговото решение от 7 януари е довело до срив на котировките и загуба на пазарна капитализация.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини