ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция, но не се отказва

ЕРБ реши да отложи процедурата по ратификация на Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие, за да проведе разяснителна кампания. Водещата парламентарна комисия, в която се разглежда конвенцията – тази по вероизповеданията, няма да разглежда международния договор днес. Конвенцията трябва да бъде приета до края на българското председателство на ЕС според председателя на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, което е до края на юни.

"Ще направим всичко възможно в тези седмици да проведем допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствени организации, с експерти, за да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава", каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Той добави, че обществото много сериозно е подведено за всичко, свързано с Истанбулската конвенция.

Цветанов изнесе данни, че в България жените - жертви на насилие, са 1 млн., а при 90% от убитите жени извършител е мъж, настоящ или бивш приятел. "Нуждаем се от повече запознаване и информиране на обществеността за целите ѝ, смята Цветанов. "Не знам дали има днес човек в България, който да не иска да защитим жените и децата от домашното насилие", каза още Цветан Цветанов.

Не разбираме защо БСП имат двойно поведение, преди са призовавали за приемането на Истанбулската конвенция, каза още Цветанов. Десислава Атанасова го допълни, че от публикации в медиите и публикации във "Фейсбук" на БСП активисти се разбира, че софийските социалистки и тези от Смолян, които подкрепят Истанбулската конвенция, са се срещали с Корнелия Нинова, която е декларирала, че БСП ще застане зад този документ. "Лицемерието, особено в политиката, е изключително вредно", каза Атанасова. "Да внесеш подписи за провеждане на референдум лицемерно ли е или е признак на амнезия, или деменция? Колко зачиташ гласа на народа? Само преди година имаше референдум, уважаеми социалисти - помните ли?", попита Атанасова.

"Патриотите" са благодарни

Благодарим на коалиционните си партньори, които ни послушаха да отложат спорната тема за Истанбулската конвенция, каза председателят на "Обединени патриоти" в парламента Волен Сидеров. Той припомни, че са посъветвали коалиционните си партньори да оттеглят темата, защото имали по-важни. Нека да има много повече мнения и тогава да се вземе най-правилното решение, заяви Сидеров и добави, че патриотите са против насилието над жени, деца и мъже.

Искрен Веселинов добави, че вчера парламентът е одобрил конвенция отпреди 48 години (за минималната заплата) и примерно толкова време ще трябва да българския народ да приеме Истанбулската конвенция.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини