Русия влияе на Македония чрез офшорни фирми и слаби медии, сочи доклад

Руските интереси в Македония може да са пренебрежимо малки в сравнение с други държави на Балканите, но Москва присъства чрез офшорни инвестиции, стратегическо положение в енергетиката и продължила години наред кампания за влияние в страната. Това се твърди в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, публикуван като част от серия текстове за руското икономическо и друго присъствие в тази част на Европа.

Докладът със заглавие "Оценка на руското икономическо присъствие в Македония" отчита ролята на Русия като "политически играч в Македония" след изборите от 2014 г. Тогава след бойкот на парламента от страна на Социалдемократическия съюз (СДСМ), скандала с подслушваните разговори на управляващите (които доведоха до обвинения за масово подслушване, корупция и много други), обвинения в държавен преврат, протести и мащабна политическа криза доведоха до масово възпроизвеждане на тези в медиите в подкрепа на ВМРО-ДПМНЕ, които съвпадаха с тези на свързвани с Кремъл или споделящи позициите му медии.

"Лошото състояние на медиите в Македония допринесе за възможността руските послания да стигнат до масовите медии. Проправителствени издания и тогавашният премиер (Никола) Груевски заемаха сюжети от руски издания като "Спутник"," пише ЦИД. Всякаше се паника за планове на Запада за "Велика Албания" (самият външен министър на Русия, Сергей Лавров, заговори за "подялба" на Македония между Албания и България) и опасна дейност на американския посланик Джес Бейли.

Споменат е и докладът на журналистическата мрежа OCCRP, според който Русия е водила от София и Белград кампания за дестабилизация на Македония, а руското посолство в Скопие пряко е финансирало македонски издания, пишещи срещу албанското малцинство. Говори се и за журналисти от ТАСС, споменати в изтекли документи, опитвали да вербуват македонски официални представители и че руският посланик в прав текст е заявил на дипломат в Скопие през април 2017 г., че Москва работи, за да превърне Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Сърбия да бъдат "неутрални", а македонското правителство не се отблагодарявало за помощта.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини