Предлагат безплатна медиация на димитровградчани по проект

 До края на 2018 година димитровградчани ще могат да се възползват от безплатна медиация. В рамките на проект, реализиран от Фондация "Х&Д Джендър Перспективи"  двама медиатори ще провеждат информационни срещи за запознаване на спорещи страни с медиацията. На проявяващите интерес тозих вид удлуга ще бъде предоставяна безплатно, след предварителна заявка. Информационните срещи по темата ще бъдат всеки трети понеделник на месеца до края на годината в сградата на ул.“Свети Климент Охридски“ №1, информира координаторът на проекта за Димитровград Адриана Иванова.

В рамките на разработката ще бъдат анкетирани 600 граждани, 150 от които страни по дела в Районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Ивайловград и Харманли и Окръжен съд – Хасково за познанията и отношението им към съдебната система в България, тяхното мнение за резултатите от реформата в съдебната система и др.

Междувременно ще бъде направено проучване и сред специалисти, работещи в или имащи пряк досег с работата на съдебната система като съдии, съдебни служители, прокурори, следователи, полицаи, адвокати, юристи и др. Под формата на интервюта те ще имат възможност да дадат обратна връзка и оценка по въпросите на администрирането на съдебната власт, за пропуските и несъответствията в съдебната система и законодателството, възможностите за модернизация на системата, както и предложения за подобрения, пренасяне на добри практики и иновативни решения в съдебната система.

Общите цели, които си поставя организацията с изпълнението на проекта са свързани с гражданския контрол и наблюдение върху работата на съдебната система, събиране и анализ на предложения за подобрения в съдебната система и насърчаване на съдебната медиация и възстановителното правосъдие.

 Медиацията е бърз и ефективен начин за разрешаване на спорове  извън съдебната зала. При медиацията спорещите страни се съгласяват трето неутрално лице, наречено медиатор, да им съдейства в преговорите.    Медиацията е различна от съдебния процес.Точно обратното, медиацията прилича на разговор за разрешаването на един спор с помощта на независим експерт в договарянето  - медиатор. Процедурата  обикновено трае само няколко часа, за разлика от съдебния процес, който може да продължи и години.

 Проект „Гражданско участие за по-добра съдебна система“ е с продължителност до декември 2018 година и се реализира по Оперативна програма „Добро управление“.


1 коментар

 • 1
  От
  Отново
  7 0
  10:11, 3-02-2018
  Отново джендъри! Така или иначе, гражданите не могат да влияят на изградената мафиотска съдебна система. Трябва всички съдии и прокурори да бъдат съкратени и на тяхно место да се назначат млади юристи, които не са били в контакт със старите. Да не им знаят незаконните им табаети. Трябва промяна в законодателството, а не джендъри - мендъри. Хване ли се подкуп, да им се отнемат практиките и затвор до дупка. Особено прокурори и съдии. Не съществува ли така известната димитровградска четворка съдии /Дечева, Серафимова, Пенчева и Й. Георгиев/, която изпълнява поръчки за опраскване на гражданите. Адвокатите също подлежат на рендосване. Един адвокат за нищо не може да бъде подведен под отговорност за брутално воден процес и не може да бъде съден, защото гарван гарвана око не вади.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.02.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини