18 °C

Предлагат безплатна медиация на димитровградчани по проект

 До края на 2018 година димитровградчани ще могат да се възползват от безплатна медиация. В рамките на проект, реализиран от Фондация "Х&Д Джендър Перспективи"  двама медиатори ще провеждат информационни срещи за запознаване на спорещи страни с медиацията. На проявяващите интерес тозих вид удлуга ще бъде предоставяна безплатно, след предварителна заявка. Информационните срещи по темата ще бъдат всеки трети понеделник на месеца до края на годината в сградата на ул.“Свети Климент Охридски“ №1, информира координаторът на проекта за Димитровград Адриана Иванова.

В рамките на разработката ще бъдат анкетирани 600 граждани, 150 от които страни по дела в Районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Ивайловград и Харманли и Окръжен съд – Хасково за познанията и отношението им към съдебната система в България, тяхното мнение за резултатите от реформата в съдебната система и др.

Междувременно ще бъде направено проучване и сред специалисти, работещи в или имащи пряк досег с работата на съдебната система като съдии, съдебни служители, прокурори, следователи, полицаи, адвокати, юристи и др. Под формата на интервюта те ще имат възможност да дадат обратна връзка и оценка по въпросите на администрирането на съдебната власт, за пропуските и несъответствията в съдебната система и законодателството, възможностите за модернизация на системата, както и предложения за подобрения, пренасяне на добри практики и иновативни решения в съдебната система.

Общите цели, които си поставя организацията с изпълнението на проекта са свързани с гражданския контрол и наблюдение върху работата на съдебната система, събиране и анализ на предложения за подобрения в съдебната система и насърчаване на съдебната медиация и възстановителното правосъдие.

 Медиацията е бърз и ефективен начин за разрешаване на спорове  извън съдебната зала. При медиацията спорещите страни се съгласяват трето неутрално лице, наречено медиатор, да им съдейства в преговорите.    Медиацията е различна от съдебния процес.Точно обратното, медиацията прилича на разговор за разрешаването на един спор с помощта на независим експерт в договарянето  - медиатор. Процедурата  обикновено трае само няколко часа, за разлика от съдебния процес, който може да продължи и години.

 Проект „Гражданско участие за по-добра съдебна система“ е с продължителност до декември 2018 година и се реализира по Оперативна програма „Добро управление“.


1 Коментар

Хороскоп за 22.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини