Безпилотният водороден автомобил Hyundai Nexo прекоси Южна Корея (видео)

Hyundai току-що завърши най-дългото пътешествие с автономна кола в Южна Корея с тестовия водороден модел Nexo. Пет автомобила от модела изминаха 190 километра от Сеул до Пиеонгчанг, управлявайки всичко самостоятелно – от смяната на лентите по магистралата до преминаването през участъковите пунктове за таксуване.

Пътуването започна в Сеул на 2 февруари. То включваше пет автомобила – три Nexo SUV и два Genesis G80, всички модифицирани за автономно шофиране. Водачите на петте коли можеха да контролират колите чрез бутоните “круиз” и “настройване” на волана, за включват или изключват режима на самоуправление. Тяхната намеса обаче не се наложи в продължение на близо 200 километра.

Постигнатата автономност е от четвърто ниво. Това означава, че водачите могат да свалят ръцете си от волана – и вниманието си от пътя – през голяма част от времето на пътуването. Петте машини на Hyundai са постигнали това ниво на автономност, движейки се със скорости до 110 км/ч. Те са се справили с това да изпреварват по-бавните превозни средства, да променят лентите, когато сметнат за нужно, както и да използват безжичните системи за таксуване Hi-Pass без човешка намеса.

Екипът по разработването на безпилотните водородни коли е обърнал специално внимание на подобряването на външните сензори на автомобилите, за да може всеки от тях да се движи безопасно през пунктовете за таксуване, да “преговаря” с кръстовищата и да поддържа ясна представа за местоположението си в в райони, където няма GPS сигнал, например в подземни тунели.

Hyundai ще пусне електрическия Nexo с водородни горивни клетки в Корея следващия месец. За автономен модел обаче потребителите ще трябва да изчакат още известно време. Компанията планира да атакува пазара с безпилотни коли с четвърто ниво на автономност през 2021 г. Напълно автономни (ниво 5) превозни средства ще пусне на пазара до 2030 г.

Източник: greentech.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини