Пикът на грипа отмина, броят на болните намалява. Преглед на печата

"Сега":

Ердоган идва във Варна на 26 март

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с висши представители на Европейския съюз на 26 март в гр. Варна, съобщи говорител на ЕС във вторник, на фона на усилията за подобряване на напрегнатите връзки.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заедно с българският премиер Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство на блока, ще се срещнат с Ердоган ", за да обсъдят отношенията между ЕС и Турция, както и регионални и международни въпроси", каза говорителят на Туск, цитиран от БГНЕС.

Позиция. 

"Монитор":

Борисов приветства стратегията на ЕК за Западните Балкани

Приветствам приетата от ЕК Стратегия за Западните Балкани., това е заявил премиерът Бойко Борисов , става ясно от съобщение на пресслужбата на кабинета. Според Борисов с тази стратегия категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета. "На шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС", обяснил Борисов. По думите му българското правителство ще подкрепя сраните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството. "Очакваме всички през май в София да обсъдим как заедно и най-ефективно да продължим във вярната посока", заключил Борисов.

Междувременно от външно министерство също излязоха с позиция по темата, като съобщиха, че редица от нашите идеи са намерили място в стратегията.

Предложение. 

"Дума":

Пеевски внася закон за прозрачни медии

Издателят, медиен разпространител и депутат от ДПС Делян Пеевски, е сред вносителите на изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. С публично писмо той обяви, че заедно с колегите си Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева предлагат на НС текстове, които щели да доведат до максимално прозрачна медийна среда.

Законът въвежда задължително разкриване на информация, идентифицираща лицата, разпространяващи и/или продаващи печатни издания и броя на използваните от тях крайни точки за продажба. Промените предвиждат задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията, чиято роля за информираността на обществото все повече нараства, пише в писмото. Пеевски не пропуска да се ожали, че от 10 г. у нас има кръг от медии, които "генерират фалшиви новини за мен и издателския ми бизнес с единствената цел да манипулира обществото чрез постоянното повтаряне на неистини". "Независимо от тенденциозно изграждания ми през годините негативен образ, моята позиция е била ясна и последователна - да разкривам манипулациите и лъжите, като изнасям цялата истина за авторите и техните зависимости", хвали се медийният бос. Според него всеки трябва да може да прецени достоверността и независимостта на информацията и мненията, изразени в медиите, именно през призмата на прозрачната собственост и пазарното икономическо съществуване.

Скандали. 

"Сега":

Скандал в съдебния съвет заради рокади във Върховния касационен съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отново бламира председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов като не прие предложението му за назначаване на нов заместник и шеф на Гражданската колегия във върховния съд.

Веднага след това Красимир Влахов обяви, че ще подаде оставка. "Подавам оставка веднага", каза Влахов пред lex.bg. "Обещал съм на колегите, че няма да стана пречка за назначаването на Светла Димитрова, че моята личност няма да се превърне във водораздел", каза още той. Красимир Влахов каза, че мотивите за оставката му са обстойни. "Част от тях са свързани с това в какво се превърна ВКС през последните три години в този председателски мандат".

Грип. 

"24 Часа":

Пикът на грипа отмина, броят на болните намалява

Пикът на грипа отмина и и вече се наблюдава намаляване на броя на заболелите. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, за "Фокус".

"Последните данни показват, че в страната се наблюдава намаляване на броя на случаите на грип. През петата седмица броят на заболелите и потърсили медицинска помощ заради грип е около 120 000 души - толкова, колкото бяха и през третата седмица", обясни проф. Кантарджиев. "Във всички области се наблюдава намаляване на броя на случаите, слабо стациониране има на потърсилите медицинска помощ във възрастовия диапазон 30-64 години", добави той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини