35 °C

Половината нови майки страдат от халюцинации и тревожност

Почти половината нови майки страдат от мрачни мисли или халюцинации, но 2/3 от тях крият чувствата си от страх да не бъдат съдени или да не им отнемат детето, твърди новопроведено изследване.

Мрачните мисли все още са табу за майките, като едва 37% от тях признават пред другите как се чувстват.

Най-често срещаната мисъл е “че нещо страшно би могло да се случи на бебето”, подобен страх обзема 62% от жените.

Други 44% живеят с мисълта, че детето им може да умре, докато 13% признават, че са били споходени от мисли да убият или наранят собственото си бебе.

Изследването, проведено от сайта ChannelMum.com разкрива, че една на 50 жени вярва, че детето и я мрази, докато 1% са убедени, че свекървата им иска да отнеме бебето им.

Други са спохождани от страха, че детето им може да бъде изядено от крокодил или отвлечено от Смъртта.

Две на всеки 5 жени или общо 39% смятат, че партньорът и детето им ще са чувстват по-добре без тях, а 16% са обмисляли самоубийство.

31% от жените са били обземани от ирационалния страх, че някой може да открадне или навреди на бебето им, което на практика им пречи да разговарят с непознати. И макар 31% от жените да признават за подобни екстремни мисли, 95% никога не са били предупредени, че бременностт и родителството биха могли да засегнат психичното им здраве.

В резултат, една на 5 жени или 19% били убедени, че полудяват, когато се разболели.

Половината майки се страхували, че ще бъдат съдени от обществото и близките си.

43% смятали, че в очите на другите изглеждат като лош родител, докато 26% се срамували от психичното си заболяване.

Стигмата е толкова силна, че 17% от майките, които се разболяват, признават, че са обмисляли да се самонаранят, като една на 20 е изпълнявала заканата си.

Една от най-големите пречки, които спират жените да потърсят помощ, е страхът да не им отнемат детето. За подобно нещо признават 19% от майките, диагностицирани с психично заболяване.

Цифрите сочат, че едва 10-15% от жените страдат от сериозно психично заболяване.

Някои експерти обаче смятат, че съществува скрита епидемия от психични заболявания сред майките, защото 64% от тези, които се разболяват никога не получават официална диагноза и по тази причина остават извън официалната статистика.

Като цяло изследването сочи, че най-често срещаното психично заболяване сред новите майки е тревожността, засягаща 68% от жените. 48% страдат от безсъние, дължащо се на тревожни мисли.

Други 35% се борят със следродилна депресия, 1/3 развиват агорафобия, а 23% получават панически атаки.

Средно, симптомите продължава от 3 до 6 месеца, но 29% се чувстват емоционално нестабилни в продържение на година или по-дълго.

Жените е 5 пъти по-вероятно за забележат симптомите си, като 69% от тях осъзнават, че са болни. В едва 14% от случаите партньорът е този, който забелязва, че нещо не е наред.

2 на всеки 5 майки обаче не признава на никого как се чувства, едва 1/3 споделят за симтпомите си с личните лекари.

94% от жените признават, че лъжат за истинските си чувства.

Липсата на сън е основна причина за заболяванията, 55% са убедени, че именно това е допринесло за състоянието им.

54% признават, че майчинството ги е удавило в емоции, а 39% обясняват, че са опитали да станат “съвършения родител.”

2 на 5 жени или 41% обвиняват хормоналните промени, докато 14% хвърлят вината върху “натискът да отговориш на очакванията на другите в социалните мрежи.”

В резултат, 80% от жените искат обществото да стане по-отворено по теми като психичното здраве на майките и екстремните мисли, които ги спохождат.

7 на 10 жени искат обществото да осъзнае, че “това може да се случи на всеки”, докато 55% искат уверения, че детето им няма да бъде отнето, ако започнат лечение.

Основателят на сайта обяснява: “Ако тялото ви не функционира правилно след раждането, всички ви разбират и подкрепят. Но ако нещо не е наред с ума, майките смятат, че трябва да го пазят в тайна. Тези мисли са обезпокоителни и ужасяващи, но твърде често се оказват неразривна част от майчинството.”

По тази причина за тях трябва да се говори, жените трябва да знаят, че не са сами и че не полудяват – нужна им квалифицирана помощ и подкрепа.

Ето част от мислите, които спохождат майките:

- Бях убедена, че бебето ме мрази и се опитва да ме убие

- Планирах да скоча от терасата с бебето

- Мислех, че жилището ни е обитавано от духове, затова останах навън, докато съпругът ми не се върна от работа

- Мислех, че бебето ще умре, ако не го изкъпя преди микровълновата да е приключила работа

- Видях Смъртта на прага на спалнята

- Смятах, че близнаците ми не са мои

- Мислех, че свекървата ми иска да ми вземе бебето

- Мислех, че бебето ще умре, заради микроби. Карах всички да използват дезинфектанти преди да го докоснат. Един, човек се допря до количката в супермаркета, и аз се парализирах от страх, че бебето ще се зарази.

- Вярвах, че ако заспя, някой ще влезе у дома и ще ни избие

- Исках да изхвърля дъщеря си през прозореца

- Мислех, че крокодил се опитва да изяде бебето ми

- Исках да разбия колата в стена, за да умрем и аз, и бебето ми

- Отрязах си косата, защото мислех, че разболява бебето ми

- Мислех, че всички ще са по-добре без мен

- Представях си топящо се желязо върху лицето на бебето ми

- Просто тъмнина, отчаяние, като че си затънал в гъста кал


Източник: independent.co.uk
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини