Доброволката Ли Менг от Китай: България избра мен

25-годишната Ли Менг e доброволка от Китай, която пристигна в Димитровград през октомври миналата година. Тя преподава китайски език на близо 20 курсисти към тукашния Детски и младежки център. Родена е в провинция Хънам. По стечение на обстоятелствата научава за България от своя приятелка - българка, която преподава в институт "Конфуций". Ще остане тук до юни и ще отстъпи място на друг доброволец.

- Как се озова в България?

- Чрез програмата на институт "Конфуций", включих се в тази програма и дойдох тук. Целта е преподаването на китайския език по света и разширяване познанията на хората от различните страни за китайския език и култура. В този смисъл- не аз избрах България, а всъщност тя избра мен.

- Какви са впечатленията ти от Димитровград, тук си вече няколко месеца?

- Много ми харесва града, животът ми тук ми харесва. Винаги, когато имам проблем се намира кой да ми помогне да го разреша.

- Преподаваш китайски език в Димитровград от началото на годината, как върви обучението?

- Впечатлена съм от моите ученици, те са много изпълнителни и стриктни, бързо учат и помнят. Преподавам на 20 ученици.

- Липсва ли ти родният град?

- Този месец посрещаме китайската нова година, близките и приятулите ми ще ми липсват, определено е така.

- Как посрещате нова година в Китай?

- Празникът се свързва с традиционната храна, нещо като руските пелмени. Децата носят червени пакетчета, в които се слагат парички. Това се прави за късмет и успех през годината.

- Според китайския календар настъпва годината на Кучето, какво да очакваме от нея?

- Кучето е най-добър приятел на човека, затова годината ще е подходяща да срещнеш с хора, които да останат верни и близки приятели. Надяваме се да е така.

- Преди дни подари червен мистичен възел на Детския център в Димитровград, ще подготвяте ли нещо, свързано с китайската нова година тук?

- Да направиш този китайски възел е доста трудно. Но искам да науча моите български приятели как да правят китайски човечета, а също и традиционото ястие, което се приготвя за празника. Посрещане новата година през целия месец февруари, така, че е много забавно.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини