ЕС финансира жп връзката ни с Македония. Преглед на печата

Вестниците в понеделник съобщават за предстоящи промени в Закона за енергетиката.

"В рамките на следващите 10 дни от ГЕРБ ще предложат конкретните текстове за промени в Закона за енергетиката, които да внесат в парламента. Началото на март би трябвало да се приемат тези промени. Това прогнозира в предаването "Неделя 150" Делян Добрев от ГЕРБ, който е и председател на парламентарната комисия по енергетика. Той определи срещата с бизнеса на тази тема като ползотворна и каза, че ще се приемат набелязаните там мерки. "Написахме редица мерки и си поставихме срокове за изпълнението им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електроенергия в България. От една страна на свободния пазар ще излязат множество производители, които до момента имаха преференциални условия. По този начин продавачите на енергия на българската независима борса от трима ще станат близо 100. Това ще даде по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде признак, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна," каза Добрев... Депутатът от БСП и член на икономическата комисия Драгомир Стойнев определи тези стъпки в енергетиката като разумни, но и краткосрочни..." - в. "Дневник".

"В тези кратки срокове няма как да изготвим нов Закон за енергетиката, заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев пред БНР. Той определи срещата с бизнеса като ползотворна и каза, че ще се приемат набелязаните мерки... Говорихме и за американските централи, казусът е от 4 години. Има напредък по този казус, свързан с евентуална държавна помощ. Знаем, че тези договори са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на енергия и пречат на либерализацията. Необходимо е ускоряване на преговорите с двете американски централи, за да се постигне споразумение за разваляне на договорите. Надявам се в рамките на следващите 10 дни да имаме конкретните текстове, които да внесем в парламента. Началото на март би трябвало да сме в напреднала фаза на приемане на тези промени, подчерта Добрев. По отношение на договорите с американските централи депутатът се надява в следващите 2-3 месеца да има напредък", допълни Добрев..." - в. "Стандарт".

Темата за Македония продължава да присъства на страниците на всекидневниците.

"Кметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов е убеден, че властите в Република Македония и Гърция искат да решат спора за името на страната, предаде БГНЕС. "Много по-добре е да решаваш проблемите, вместо да ги игнорираш. Аз лично, но и премиерът Зоран Заев, искаме да решаваме, а не да създаваме проблеми", казва Шилегов пред гръцкото издание "Документо". "Когато искаш да решиш един проблеми, просто го решаваш. Когато не искаш, не го решаваш. Това, което виждам в момента е, че и в двете правителства има намерения за разрешаване на проблема", казва още кметът на Скопие. Петре Шилегов категорично заявява, че историята на страната му няма нищо общо с Александър Велики. "Александър Велики никога не е бил част от нашата официална история. Той бе включен в историята ни през последните десет години. Когато говориш за някаква етническа принадлежност, за държава и народи, това се отнася за последните триста години, а Александър Велики е живял преди 2300 години. Аз предпочитам да го разглеждам като лидер, който е допринесъл за цивилизацията на света", казва още Шилегов..." - в. "Сега".

"Македония получи европейско финансиране за жп връзката с България Транспортното министерство на Македония получи финансова помощ от Европейския съюз за изграждането на жп връзката с България. 108.1 млн. евро ще бъдат преведени по бюджета на ведомството, като средствата се осигуряват от предприсъединителните фондове ИПА и са за два проекта. Македония ще се включи с 19.1 млн. евро. Така общата сума, която ще бъде вложена за жп линии и пътна инфраструктура, надхвърля 127 млн. евро. 71.5 милиона ще отидат за изграждането на железопътната отсечка Крива паланка - Деве баир - българска граница. С подписването на Договора за добросъседство между двете държави беше уточнено, че тази връзка трябва да е готова до 2025 г. От своя страна българската страна пое ангажимент за доизграждането на линията по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г. С останалите близо 50 млн. евро пък ще се използват за строежа на магистрала между градовете Прилеп и Градско." - в. "Дневник".

Всекидневниците информират също, че жителите на Русе и на София дишат най-замърсения въздух у нас.

"София и Русе са българските градове с най-мръсен въздух по показателя фини прахови частици. Източниците на замърсяване с малки фини прахови частици са същите като тези на по-големите - автотрафик, промишленост, битово отопление с твърди горива, посочва Нова тв. През януари в двата града са били измервани концентрации на прах от порядъка на 40-60 микрограма на кубичен метър. А допустимите концентрации средно за годината не бива да превишават 25 микрограма на куб. метър..." - в. "Сега".

"Източниците на замърсяване с малки фини прахови частици са същите като тези на по-големите битови изгаряния, трафик и промишленост. Организмът ни има защита, обясняват лекарите. Почиства се например чрез кашлица, предаде NOVA. Големите фини прахови частици имат вреден ефект върху организма, но малките, достигайки по-периферно, и в кръвообращението, съответно оказват влияние и по-дълго в организма. На тялото си можем да помогнем, когато в дните с мръсен въздух не излизаме. Официалните уреди за мерене на малките фини прахови частици в страната са девет. Този в София е разположен в парк, близо до малка улица. Все пак средно за месец януари е измерил концентрации от над 60 микрограма на кубичен метър. В Русе концентрацията е близо 40 микрограма на кубличен метър. По закон е важно средно за годината концентрациите да не минават 25 микрограма на кубичен метър..." - в. "24 часа".

Вестниците отделят място и на традиционните празници на лозята и виното, в които през тази година се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на традиционния празник на лозята и виното в гоцеделчевското село Делчево. Заедно с кмета на общината Владимир Москов тя заряза лозето на Стоян Касапов в местността "Баира". След това тя тропна и хоро на площада, заедно с местни жители. "Мрачни статистики бяха изнесени тези дни. Хората в българските села са най-застрашени в цяла Европа от социално изключване. Зад тази купешка дума и това понятие стоят много тежки и тревожни показатели. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села", предупреди Йотова..." - в. "Стандарт".

"Държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика, а не да се остави на инерцията. Тогава ще се върнат и младите хора. Данъчни облекчения, възможност да се ползват с привилегии европейски средства, т.е. облекчен режим при кандидатстване по проектите, възможността по-малките общини да не остават в зависимост от големите градове, а напротив да бъдат достатъчно самостоятелни. Тази година е решаваща, защото се прави европейския бюджет за следващите пет години. За България е жизнено важно да се запази сегашната философия за получаване на финансиране от европейските фондове. Планът "Юнкер" е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини" заяви още Илияна Йотова. На традиционния ритуал по зарязване на лозята присъстваха и евродепутатът Асим Адемов, народният представител Богдан Боцев, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. "Имах много покани, но това е един от най-хубавите краища на България и естествено е моя избор да падне върху Делчево. За първи път съм тук и съм очарована от природата, която виждам. Вижте какво здраво време ни посреща, което означава че ще има и добър берекет", каза вицепрезидентът Илияна Йотова. "Не само тук, но и в полето има много сериозни масиви от лозя. Не сме най-известния лозов край, но пък се произвежда много хубаво грозде и вино", допълни кметът на Гоце Делчев Владимир Москов..." - в. "Труд".

"В Пиринския край зарязват лозята и празнуват Св. Трифон през целия февруари Няма спор - свети Трифон е най-таченият светец в цялата страна. Някъде го почитат по стар стил (14 февруари), на други места - по нов (1 февруари), а най-често по два пъти, че дори и през целия февруари. Важното е да има повод за празнуване. Всеки си намира причина да зарязва по няколко пъти. Веднъж - с комшиите на лозето, втори път- с приятели, трети път - с цялото село, със съседното или пък на общинския празник. Всеки грабва ножица и дамаджана и се отправя към полето, защото "Във виното е истината", както гласи най-популярната латинска сентенция. Традиционалистите започват на 1-и, за да си е "точно на датата", дори и да е работен ден, после продължават в следващите почивни дни. И тази година в Пиринско скарите започнаха да димят край лозята още от миналата седмица. Няма град, село и дори паланка с по няколко жители, които да пропуснат ритуала, защото е въпрос на чест в мазето на всяка къща да има бъчва с хубаво домашно вино. То е кръвта на Христос и се използва и при рождение, и при погребение. Още Наполеон е казал: "Бъдещето никога не ти се вижда тъй розово, колкото ако го гледаш през чаша вино". Луи Пастьор пък заключава, че "Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света". Уникалната Винена партия от симитлийското с. Черниче, за която празникът продължава дни наред, е перифразирала великите мислители: "С червено вино към розово бъдеще". А за да стане виното, трябва да се почете достойно и да се отдаде дължимото на светеца, закрилник на лозарите и винарите. Само в с. Илинденци всяка година накуп пристигат няколко божества. Там миналата седмица зарязаха заедно Бакхус от митологията на древните римляни, гръцкият Дионис, фригийският Сабазий, тракийският Загрей и християнският св. Трифон. Винаги заедно с красивата мома Керацуда, господарката на бялото вино, придружавана от шумни вакханки. И само в масивите край Илинденци са отглежда уникалният сорт с нейното име. Божествата изпълняват обреда Розалии, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите. Зарязването е магическо действие, при което мъжът се обръща на изток, а мястото на отрязаната пръчка се полива с вино и се благославя: "Колкото капки, толкоз коли грозде". По традиция в благоевградското с. Дъбрава богът пристига винаги с конска каруца, посрещнат от стотици стопани край лозята. Тази година избраният за Цар на виното Асен Ерделски получи 30-литрова бъчва. Той ще трябва да я напълни с червения еликсир и догодина да я изпразни в чашите на празнуващите на площада. Богат избор на тържества има за всеки жител или гост на Благоевградска област и тази седмица. Двудневен празник събра още от събота много гости на малкото китно селце Делчево край Гоце Делчев. Те опитаха вино и ракия от производители от България, Гърция и дори Холандия. По традиция съседите от района на Драма винаги участват в конкурса. Не пропуска да се включи и холандецът Вилям Ван ден Берг, който живее в Делчево от години и има няколко къщи за гости. В неделя пък в местността Баира кметът Владимир Москов ще покаже на вицепрезидента Илияна Йотова как се зарязват лозя, а после ще се хванат на хорото на площада, водено от бабугерите от с. Мосомище. По същото време и в столицата на червеното вино - Мелник, тече двудневният фестивал "Златен грозд". Тази година отново има и благотворителна кауза. Местните жители приготвят традиционни ястия и специалитети, които предлагат. Всички събрани средства ще бъдат дарени на 2-годишната Божидара Самарджиева от село Катунци, която е със заболяване и има нужда от лечение. Избите от Мелнишко пък, обединени като винена дестинация, обявиха отворени врати за следващия уикенд с организирани винени турове за мераклиите да опитат от новата реколта, както и да видят как се прави прочутото мелнишко вино. Точно на 14-и е празникът в Петричко, нищо, че е в средата на работната седмица. Там ще зарязват край с. Ръждак, където жури ще избере и най-доброто бяло и червено вино. И едно предупреждение за суеверните - вярва се, че ако в деня на Трифон Зарезан вземеш пари, цяла година ще вземаш. Ако дадеш на някого, цяла година ще даваш." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини