Шефът на „Екопрогрес“: Искахме 400 000 лв. за техника, но ни отрязаха

Гюнай Юсуф е временен директор на общинско предприятие „Екопрогрес“ в Хасково от началото на тази година. Преди това беше зам.-шеф, но след освобождаване на предшественика му Щерю Янев, след изтичане на 9-месечния му договор, Юсуф пое временно ръководната длъжност. За около 2 години той е третият началник в общинското предприятие, което отговаря за редица дейности в Хасково и селата в общината.

Наскоро стана ясно, че „Екопрогрес“ е затрупан със заявки за рязане и кастрене на дървета, а работниците не смогват с премахването им. Оказа се, че има случаи, при които е дадено разрешение, а подателите на сигнала чакаха близо 8 месеца за премахването му. Такъв беше случаят с липа на улица „Дедеагач“ в Хасково. На какво се дължи забавянето за рязането на дърветата, какви са проблемите в предприятието и какви идеи има ръководството, Гюнай Юсуф обясни в интервю за Haskovo.net

- Г-н Юсуф, на какво се дължи забавянето за рязане на дървета?

- Имаме много молби от граждани, постъпили до отдел „Екология“ в община Хасково за подрязване и кастрене на дървета. Предишните години – 2014, 2015 г. работата е била по-малко, тогава е нямало толкова одобрени заявления.

- Колко молби е имало в предходните години и колко имате през тази?

- Не мога да кажа с точност, трябва да видя справките, но може би са били наполовина.

- Колко заявки имате в момента?

- Сега имаме над 80 заявки. Броят обаче е променлив, тъй като идват нови, а същевременно служителите постоянно режат.

- С какъв екип разполагате за рязане на дървета?

- Екипът е от шест човека и една вишка. Всички са правоспособни, минали са специален курс.

- На какво се дължи тогава забавянето? Изглежда хората ви не могат да смогнат, така ли е?

- Да, заявките са много и всеки ден се работи. Физическата възможност на резачите обаче е ограничена. Дневно могат да обработят до 6-7 дървета, а може и едно, в зависимост от конкретните условия. Понякога задачата е много трудна.

- Колко време се чака? Ако днес аз подам сигнал за рязане на дърво, кога ще бъде премахнато?

- Срокът за обслужване е различен. Подава се сигнал в отдел „Екология“ на общината. Колегите идват и преценят дали има нужда от подкастряне или премахване. Ние работим по ред на протоколите, издадени от „Екологията“.

- За какво използвате материала от изсечените дървета?

- Складират се в базата на „Екопрогрес“ на бул. „Илинден“ и през зимата и се използва за отопляване на базите на групите по озеленяване и чистота в различните квартали. По-тънките клони пък отиват на сметището в Гарваново.

- Имате ли финансова възможност за назначаване на още една бригада дървосекачи и закупуване на още една вишка с цел по-бързо обслужване на заявките?

- В момента нямаме такава възможност. Както знаете скоро гласуваха бюджета за 2018 г. и чакаме 14-дневния срок за обжалване. Тогава ще направим разчет и ще искаме увеличаване на броя на резачите. Необходими са поне още четирима души и една вишка, за която ще са необходими поне 30 000-40 000 лева.

- В бюджета за 2018-а бяхте заявили около 400 000 лева повече от тези за миналата година, но отхвърлиха искането. За какво ви е необходима тази сума?

- Да, искахме парите за капиталови разходи – за закупуване на техника. Искахме да подменим някои от камионите за събиране на зелената маса и отпадъци, които са доста остарели, включително вишка, както и друга техника.

- След като бюджетът ви е орязан, как ще се справи предприятието?

- Ще се справяме, както и досега със старата техника. Бюджетът ни е около 4.5 млн. лева, които са достатъчни за покриване на всички разходи.

- Колко служители работят в „Екопрогрес“?

- Има 320 души, като около 300 работят на терен.

- Вие отговаряте за много дейности, включително и за уличното осветление, за което има доста сигнали. Успявате ли да се справяте?

- Да, ние реално отговаряме за всичко, свързано с общината – улично осветление, светофарите, зелените площи, парковете, асфалтиране и кръпки, бордюри, поддържаме стадионите, зоокъта, ледената пързалка, както и уличното осветление в селата на общината. С поддръжката на осветлението се занимават три екипа от работници, които използват две вишки.

- Те успяват ли да обслужат всички сигнали?

Да. Даже вчера работиха профилактично, което налага включване на осветлението през деня и това не бива да смущава гражданите. Няма как да разберем кои лампи са за подмяна, ако захранването не е пуснато. Желателно е при повреди гражданите да подават сигнали на денонощния ни телефон за аварии – 038/622020.

- Започнахте подмяна на осветлението с лед лампи. Колко ще струва цялостната подмяна?

Има подменени около 150 осветителни тела, които са били изцяло компрометирани и не подлежат на ремонт. Такива има в района на Зеленчуковия пазар, по бул. „Раковски“, по ул. „Стара планина“, около театъра, на площада. Имаме на склад още около 200 лампи, а в града и по селата има около 20 000 тела. В зависимост от офертите на фирмите една лед лампа излиза между 200 и 500 лева, тъй като се подменя не само крушката, а цялото тяло. Проста сметка показва, че за подмяна на цялата улична мрежа ще са необходими около 4-5 млн. лева.

- Има ли вариант за кандидатстване по проект за подмяна на осветлението?

- Трябва общината да кандидатства. Наскоро правиха такива опити, но не знам докъде стигнаха.

- Вие изкърпвате дупките по улиците в града. От няколко дни започнахте запълването им с асфалтова смес. Ямите обаче бяха изрязани близо седмица по-рано и останаха така, което дразнеше шофьорите. Защо се получи това забавянето?

- Запознахме да режем в четвъртък следобед миналата седмица и подготвихме булевардите и по-големите дупки за асфалтиране, което трябваше да започне в понеделник. От общината звънели в Асфалтова база, откъдето уверили, че ще има доставка на топла смес. Тя обаче беше доставена едва в сряда и тогава започнахме запълването на дупките.

- Кучешкият приют трябваше да е готов още пролетта на миналата година. Какво се случва с доизграждането на съоръжението, кога ще бъде готов? Има много сигнали за бездомни кучета.

- Работи се, но трябва да питате в общината. Ние сме изпълнители. Доколкото знам, подготвят документацията, тъй като има много изисквания, но не знам докъде стигнаха.

- В рамките на около 2 г. вие сте третият шеф на предприятието, макар и временен. На какво се дължат тези промени?

- Не мога да кажа, това е решение на общинското ръководство.

- Директорът на „Екопрогрес“ ще се избира с конкурс, така реши ОбС. Обявен ли е такъв?

- Засега не.

- Вие ще се кандидатирате ли за поста?

- Ще си помисля. Ще преценя, когато дойде времето.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Mi
    mima
    36 -5
    10:57, 10 фев 2018
    Искам да питам господина, знаят ли , че в двора на казармата на бул.'' Раковски'' има поне 20 бездомни кучета.....Какво се прави по въпроса .... Или както винаги в този град...НИЩО.....
    • Bg
      BG
      20 -4
      14:40, 10 фев 2018
      Бързаш Миме! Първо се изчаква да нападнат някой и чак след това ще умуваме какво ще ги правим.
    • Se
      Sesil
      25 -9
      15:39, 10 фев 2018
      Много е спестил Гюнай. Защо не каза колко ,,блестящо,,наследство му остави гербяджии щерко Янев? Виждам хората се оплаквали че не им отрязали дървото месеци...да припомня че този е директор втори месец. До 1 януари управляваше Янев. По скоро чупеше стойки и саботирашне работата. Всички го виждаха всеки следобед на бензиностанцията на Бадема да пие кафе и да плещи глупости. Дайте му време на момчето да се огледа къде е
    • Jo
      John
      0 -2
      13:52, 11 фев 2018
      и какво като го нападнат, на никой не му пука!
  • 2
    Въ
    Възмутен
    22 -9
    12:23, 10 фев 2018
    Трябва да проверя,не знам,може би и т.н.
    И това е директор на Общински дружество,той човека не знае къде се намира,те тръгнали въпроси в цифри да му задават.Много е лесно да се управлява всяко едно дружество,просто трябва правилният човек,всяко друго изключение води до разпад и разочарование!!!
  • 3
    Кр
    Кръпка до кръпка
    32 -3
    13:15, 10 фев 2018
    Само не стана ясно защо една фирма отговаря за всичко в общината, улици, осветление, дървета, кучета и какво ли не? Като са толкова натоварени защо общината не разпредели отговорностите на повече от една фирма?
    • Ba
      BAI
      5 -2
      10:35, 11 фев 2018
      320 не могат да свършат работата ВИЕ искате още лапачи . Като не може да се справи да си ходи . Този шеф от дълго време му търсят работа но той не става за нищо. Да си ходи като не иска да работи.
  • 4
    Ма
    Марин
    29 -1
    13:26, 10 фев 2018

    Струва ми се че май май общината трябва да идете да притиснете.Той е изпълнител.Даже временно изпълняващ тази длъжност.Хич не са му малко хората стига да ходят на работа.Няма никакво оправдание че не си свършват работата.Явно обаче не изискват от него.Те в общината имат 100 проблема на главата.Не могат да огреят навсякъде, но не се и опитват.Тая община си върви по хавата.Колкото свършат толкова.Него никой не го припира.Поне от общината не го припират да е по експедитивен. Май ни останаха само журналистите.Кмета си спи в стаята.От време на време може да посети някое официално мероприятие и да се покаже ...Имаме един Балкански за зам. кмет ама това дали е достатъчно.Всичко е на неговата глава, а той беше и в болнични доста време.Секретар на общината няма, значи никой не се грижи за селата.Шеф на дирекция Архитектура няма .... ние сме на автопилот.Вижте уважаеми в общината ТОВА НЕ Е УПРАВЛЕНИЕ.Нищо нормално не може да се случи така, пък камо ли гражданите да усетят че сме се поместили към по добро.Това предприятие Екопрогрес трябва да свършва много повече работа отколкото върши в момента.Чувал съм че има много назначени хора там, но реално не ходят на работа защото са трудоустроени и трябва да вземат само заплати.Що не идете да видите да покажат колко хора какви дейности извършват и да видим от 300 човека колко хора въобще ще правят нещо навън.Кой да направи тая проверка?Журналистите ли да молим да идат?Абе стига сте спали вече в тая община!Нещем да ви даваме заплати като нищо не правите!Ние сме суверена, НЕ ХАРЕСВАМЕ НАЧИНА ПО КОЙТО РАБОТИТЕ!

  • 5
    Га
    Галя
    21 -3
    14:21, 10 фев 2018
    Нека да каже,чие протеже е бившето корумпирано ченге Живко Жечев.Дисциплинарно уволнен.Военният прокурор тогава показа чудеса от храбрости за да го оневини за извършени от него престъпления като зам.н-к на РПУ Х-во.Представете си ,да крадеш от 80год.старци ловното им оръжие и да го продаваш.Сега се разкарва със служебна кола и краде гориво.ТОВА е ЖЕЧЕВ.Та чие протеже е?
  • 6
    На
    нападнат
    23 -3
    15:41, 10 фев 2018
    Къде хвърляте умрелите кучета?Идете в казармата на улица'Дунав' ще видите скелети на кучета.Глутница от страшни кучета в района на Марса идете вечер да се разходите и сигурно повече няма да минете от там.Безхаберие и Безраличие на Беливанов.Но да пише жалби няма равен.
  • 7
    По
    По чет(р)ен ....
    14 -7
    18:44, 10 фев 2018
    Екопрогрес е рожба на Г.Иванов, всички дейности в едно. Калпава работа.
    Дано да се справиш Гюнай. УСПЕХ..
  • 8
    Мр
    Мразещият всичко
    3 -4
    12:50, 11 фев 2018
    Екопрогрес е състояние на колапс от времето на Сарджев, автопарка е от 90-те. Ако бяха купували всяка година по една кола, сега щеше да е много по-добре. Янев бил виновен, за кое, че няма приют, приюта не го строи Екопрогрес, а общината. Питайте кмета къде е!!! Гюнай не знаел, ами той е от две години там, добре знае какво е състоянието на дружеството, но няма какво да направи, от общината като спират и не позволят куп неща. Тука освен да плюете нищо друго не знаете, всички сте едни специалисти, пък в живота си и два картофа не сте извадили... живи и здрави. Екопрогрес не реализира печалба да има нещо изхарчено или спестено, не говорете глупости.
  • 9
    Jo
    John
    3 0
    13:55, 11 фев 2018
    какво точно работят 20-те човека, които НЕ СА НА ТЕРЕН?!
Последни новини