Цветанов: Няма да налагаме със сила Истанбулската конвенция. Преглед на печата

"Сега":

Съдът намали на 130 хил. лв. гаранцията за Марин Рачев

Специализираният наказателен съд намали първоначалната парична гаранция на кмета на Септември Марин Рачев от 250 хил. лв. на 130 хил. лв. Решението на спецсъда е от 9 февруари и е окончателно. При освобождаването му от ареста на 2 февруари герберският кмет обяви, че ще обжалва наложената му парична гаранция от четвърт милион.

Припомняме, че преди седмица Рачев беше задържан, a прокуратурата му повдигна две обвинения - за безстопанственост и неизгодни сделки, ощетили общината със стотици хиляди левове. Впоследствие съдът го отстрани и от кметския пост, кметът няма право и да напуска страната.

Практически Рачев е сключвал договори по обществени поръчки със себе си, тъй като фирмите, на които общината ги е възлагала, се управляват от негови роднини, бивши съдружници или приятели. При обиска в дома му в нощно шкафче бяха открити и справки на ДАНС, свързани с купуване на гласове на местните избори през 2015 г.

Съдът е потвърдил размера на наложената мярка за неотклонение на друг обвиняем по делото - Станой Милов. Той ще излезе на свобода срещу 10 хил. лв. Паричните гаранции трябва да бъдат внесени в 10-дневен срок от уведомяване на обвиняемите.

Спор. 

"24 Часа":

Цветанов: Няма да налагаме със сила Истанбулската конвенция

Сидеров атакува зам.-шефа на ГЕРБ заради ратификацията и опасността да падне правителството

"След като Истанбулската конвенция е приета на заседание на Министерски съвет, логично е мнозинството да я подкрепи. Но ние отложихме ратифицирането й, след като има притеснения у хората, подклаждани от БСП с двойното лице, едното от които през декември е подкрепило документа на ПЕС в Лисабон, а другото сега се заиграва със страховете на българите."

Това заяви пред "24 часа" зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на депутатите на партията Цветан Цветанов по повод думите на шефа на народните представители на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, че именно той, а не премиерът Бойко Борисов, настоява най-много за приемането на Истанбулската конвенция. В неделя Сидеров и вицепремиерът Красимир Каракачанов дори заплашиха с падане на правителството, ако бъде ратифицирана конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени. Лидерът на "Атака" дори оповести съмнения, че ГЕРБ подготвят депутати от НФСБ да не влязат в пленарната зала при гласуването, за да стане ратификацията по-лесно. И заплаши, че ще поиска изгонването на депутатите на Валери Симеонов от групата.

Ченалова. 

"Сега":

Съдът пак върна делото срещу Ченалова

И специализираният съд върна на прокуратурата делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. Това е поредното прекратяване на процеса. Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление. Делото бе внасяно в Софийски градски съд, който го прекрати заради нарушения, а след това бе прехвърлено в спецсъда. Днес съдия Николай Димитров върна материалите на прокуратурата, съобщи lex.bg. От прокуратурата обявиха, че ще обжалват решението.

Според разследващите Ченалова е нарушила закона, допускайки искова молба на частно дружество срещу държавната НЕК. Тя е наложила и запор на сметките на електрическата компания, без частното дружество да е платило задължителната държавна такса. В този случай фирмата е трябвало да внесе над 400 хил. лв. такса.

Скандал. 

"Сега":

МС се разграничил от Симеонов след обаждане от Брюксел

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял в петък с председателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, както и с българските власти, заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на Еврокомисията Мина Андреева. "Последва съобщение до медиите от българското правителство, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", добави Андреева.

Миналата седмица Келер бе на посещение в България и се присъедини към протестите срещу строителството в Пирин и на нов път през Кресненското дефиле. По този повод Националният фронт за спасение на България (НФСБ) разпространи декларация до Министерството на външните работи, Европарламента, федералното правителство на Германия и коалиция "Алианс 90/Зелената партия", подписана и от Симеонов. В текста Келер бе наречена "нагла и самонадеяна особа", "покрила се с позорна слава зелена активистка". НФСБ настоя МВнР да обяви Келер за персона нон грата и тя да бъде експулсирана. Келер отвърна, че никога и никъде по света досега не е получавала подобно отношение.

Насилие. 

"24 Часа":

Започнаха разследване за изтезаваните деца в дом "Хризантема" в Габрово

Районната прокуратура е образувала досъдебно производство за изтезаване на деца с увреждания в Центъра за настаняване от семеен тип в Габрово. Събрани са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Това съобщиха днес от прокуратурата.

В габровския социален център, по-известен като дом "Хризантема", са били изтезавани дете и непълнолетно лице, намиращи се под грижите на служителите в социалното заведение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини