САЩ: Под атака сме, рискът от конфликт е по-висок от края на Студената война

Рисковете от междудържавен конфликт са по-високи от края на Студената война.

Това предупреди пред Комисията по разузнаване към Сената на САЩ директорът на Националното разузнаване Даниел Коутс, цитиран от руски и американски медии. 

Най-непосредствената заплаха през следващата година идва от Северна Корея и от "саудитско-иранското използване на "проксита" в сблъсъка им", подчерта Коутс пред комисията.

В същото време заплахата от използване на оръжия за масово поразяване от държавни и недържавни актьори продължава да се увеличава, добави той.

Топ разузнавачът на САЩ направи подробна оценка на световните заплахи за разузнавателната общност.

Той посочи Русия, Китай, Иран и Северна Корея като "най-големите киберзаплахи" за САЩ през следващата година. Според Коутс четирите държави "използват кибероперации като държавен инструмент с ниска цена".

Смятаме, че те ще работят за използване на кибероперации за постигане на стратегически цели, освен ако не срещнат ответен отговор, каза шефът на Националното разузнаване.

По думите му държавите също "изпитват по-агресивни кибератаки" срещу САЩ.

Конкретно за Русия той каза, че САЩ очакват "Русия да проведе по-смели и по-разрушителни кибероперации през следващата година, вероятно ще използва нови възможности срещу Украйна".

Русия и другите противници ще продължат да провеждат кибернападения за удар върху демократичните ценности и отслабване на съюзниците, обяви директорът на Националното разузнаване.

"Честно, САЩ са под атака", предупреди той и добави, че всяка част от обществото е подложена на кибернападение.

Според него руският президент Владимир Путин е окуражен от успеха на Русия с намесата на американските избори през 2016 г. и ще атакува изборите през 2018 г.

"Не трябва да има съмнение, че Путин възприема последните действия като успех", каза той.

Коутс е на мнение, че Китай ще продължи да използва кибершпионаж и ще "увеличи възможностите си за кибератаки" в подкрепа приоритетите на Пекин в националната сигурност.

Що се отнася до киберзаплахите на КНДР, Коутс изтъкна, че САЩ очакват Пхенян да използва кибероперациите за набиране на пари и събиране на разузнавателна информация, както и за атаки срещу Южна Корея и САЩ.

По отношение на сирийското правителство той заяви, че САЩ вярват, че Дамаск "не е декларирал всички елементи от програмата си за химически оръжия".

От думите му стана ясно, че сирийската опозиция "вероятно вече не е способна" да свали президента Башар Асад или да преодолее загубите.

Ядрените оръжия на КНДР са "екзистенциална заплаха" за САЩ, предупреди Даниел Коутс.

Според директора времето изтича и САЩ трябва да вземат решение за ядрената програма на Северна Корея.

Времето за решение изтича по отношение как ние отговаряме на това. Нашата цел е мирно уреждане. Оказваме максимален натиск на Северна Корея по различни начини, изтъкна той по време на изслушването.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини