БСП опита да оправдае Народния съд. Преглед на печата

Вестниците в четвъртък отделят място на интервюто на премиера Борисов пред bTV, в което бяха коментирани значимите за българското общество теми.

"ГЕРБ няма да придвижи за ратификация на Истанбулската конвенция за превенция на насилието над жени и семейното насилие докато в обществото не се създаде консенсус за това, че насилието над жени и деца е неприемливо. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. "ГЕРБ я оттегля, защото сами без Патриотите, без БСП, без [подкрепата на] президента няма да понесем пасива повече. Но ще участваме в последващ дебат, когато оценят, че насилието срещу жени и деца е сериозен проблем", каза Борисов. "Ние Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има консенсус в българското общество", допълни той. И предупреди: "Всеки, който си играе със страховете на хората, всеки, който вместо да говори за домашно насилие и насилието над деца, казва, че това трябва да остане така". Премиерът изтъкна, че от самото начало дебатът по текстовете на документа на Съвета на Европа е тръгнал в погрешна посока като според него най-правилното е, "когато има текст, който някого тревожи, парламентът е мястото, където текст по текст се дебатира". "Аз казвам, че е опасно нещо, когато ксенофобия, страх, лъжи избуят в общественото пространство, че са уплашени хората. Щом са уплашени - махаме я, дебатът почва отначало, няма да се занимаваме с нея", заяви министър-председателят. "Няма да правя нищо, което да дам възможност на комшиите от другата страна и на Нинова да си играят със страховаете на хората. Не съм чул в България да има толкова мъже! На мъжкари се правят", възмути се той от изместването на темата за дебат. "Аз никога не съм правил на инат и може би затова толкова пъти ме преизбират. Съобразявал съм се с всяко мнение, 'еле пък като има и църква", обясни той сегашната си позиция..." - в. "Дневник".

"Омразата между Цеко Минев и "зелените" води до напрежението за Пирин. Това заяви премиерът Бойко Борисов в специалното издание на bTV "Питай премиера". "Зелените не могат да се оплачат от мен. Зелените в България са били чувани винаги. Протестите продължават, защото иначе кой ще види Христо Иванов и Радан Кънев. Аз се разбирам прекрасно с Белев, Боян Петров, Сандов. Не съм съгласен с изказването на вицепремиера Симеонов и не го приемам, уточни Борисов. "В Пирин ще има само втори лифт. Това е категорично. Всички знаят кой е концесионерът. Всички знаем кой е реалният собственик на "Юлен". За Цеко Минев става въпрос - сега да не ме съдят утре...Но омразата между Цеко Минев и зелените поражда всичко това и дава повод за тези скандали. Собственикът да излезе и да се разкрие. Да си покаже картите и да приключим тази тема", обяви премиерът по темата за втори лифт на Банско и протестите срещу строежа. Бих препоръчал да се разсекрети собственикът, макар че някой ще каже - на Кока Кола защо не се разсекрети собственикът. Затова той да излезе, да си сложи картите на масата и да приключим с всичко това, призова Борисов. Не можем да отречем, че Банско е в десетката на световните ски курорти. 15,7 процента е ръстът на зимния туризъм тази година, каза още премиерът. Аз се чух с Валери Симеонов и му казах - може да имаш право за много неща, но такъв език - не приемам, каза Бойко Борисов по повод обръщението на вицепремиера към евродепутата от групата на Зелените - Ска Келер. Затова се разграничихме от тези негови думи, отбеляза премиерът и добави: "Казах му, че такъв език в европейска България е недопустим. Това е причината правителството да се разграничи от декларацията на НФСБ..." - в. "Сега".

В. "Труд" също отделя място на интервюто на премиера, включително на отношенията му с президента и изявлението на Радев, че парламентарната демокрация е атрофирала: "Винаги съм се отнасял с изключително уважение (към президента Радев - б.р.), но когато някой му напише в речта "кукловодите на Истанбулската конвенция"- чакай, този кукловод за 47 държави - това е много силен кукловод. Аз не мога да съм толкова силен кукловод, ако мен имат предвид, та в 47 държави да се приеме тази конвенция..." "Кое е атрофирало? Парламентът действително този път стана по-рязък към всички. На мен не ми е приятно, като неговите съпартийци му от БСП такива обиди отправят от парламентарната трибуна и го принизяват."
"Служебното правителство защо изпълняваше неговата воля? Така е в Конституцията, така е казано, така е написано, така е прието преди десетилетия, че по време на служебно правителство президентът без парламент, без никой е едноличен господар в България."
"Ами парламентарната република казва: партията победител на изборите, ако е в коалиция, има парламентарно мнозинство, което парламентарно мнозинство подкрепя политиките на правителството. Как ще управляваш без парламентарно мнозинство? Ами не може..."
"Аз никога не го заобикалям. И винаги, когато пътува, колкото и каквито министри и членове на делегация пожелае, толкова отиват. Винаги. Освен това, в изпълнителната власт имаме своите правила и в случая, когато с президента Туск, Юнкер, Таяни, сме взели това решение, разбира се, че е добре дошъл. Първото посещение на Макрон тук го бях договорил, отидохме във Варна, отидохме заедно, направихме го прекрасно. И той доволен, и аз, и България доволна, и Франция доволна..."

Всекидневниците проследяват и скандала с опита на БСП да оправдае престъпленията на т. нар. Народен съд.

"БСП изпадна в смущаваща ситуация, след като в публично писмо до премиера Бойко Борисов нарече Народния съд "едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", а след това изтри текста и преправи позицията си. Обръщението до Борисов беше отправено чрез пресцентъра на левицата във вторник вечер с призив да се спре провеждането на "Луковмарш". От там попитаха министър-председателя дали ще реабилитира фашизма с разрешаването на националистическото шествие. След бурната реакция към позицията от БСП обясниха, че въпросният текст бил пуснат в обращение по недоглеждане..." - в. "Сега".

 "По тъмно в БСП трият позиция, че Народният съд е бил нужен Пренаписване на официална политическа позиция по тъмно и изтриване на неудобни изречения. Как се прави това показа БСП късно във вторник заради скандално определение за Народния съд. "Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", бе записано в разпространено обръщение от червеното Изпълнително бюро до премиера Бойко Борисов късно във вторник. Поводът - планираното провеждане на "Луковмарш", срещу което се обявяват левите. "Не допускаме, че правителството се ангажира с каузата за реабилитация на фашизма и в същото време очакваме ясни действия от вас за ограничаване и изкореняване на тези уродливи политически явления", обръщат се от БСП към премиера... Часове по-късно след гръмналия скандал в сайтове и социални мрежи изречението за Народния съд изненадващо изчезна от съобщението на партийния сайт... "Авторът на конкретния текст не го е съгласувал с ИБ и поема отговорността за това", се казва в съобщението. Име не се посочва. Запитан в сряда в парламента кой е авторът на амнистията на Народния съд, зам.-председателят на лявата група Жельо Бойчев не пожела да отговори. В кулоарите обаче стана ясно, че обръщението е писано от зам.-шефа на парламента и член на бюрото Валери Жаблянов. След заседанието във вторник на "Позитано" на него било поверено да обобщи изказаните мнения и да напише окончателния текст. Присъствали на заседанието на бюрото бяха категорични, че там темата за Народния съд не е коментирана. Гафът на Жаблянов ще остане без последици засега, коментираха от "Позитано" 20. От БСП не желаели скандалът да се раздухва допълнително. Самият Жаблянов в сряда напусна парламента преди края на работния ден, а след това не вдигаше мобилния си телефон..." - в. "24 часа".

"Депутатът Тома Биков излезе с остра декларация от името на ГЕРБ срещу БСП. Той взе думата в началото на заседанието на Народното събрание. Народният съд е престъпление, ще продължим да твърдим това, каза той от парламентарната трибуна. Изявлението му бе по повод на призив от страна на БСП към премиера Бойко Борисов да се разграничи от организацията на Луковмарш. Реакцията на ГЕРБ бе предизвикана от изречението в становището на червените: "Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие." По-късно от "Позитано" 20 го редактираха. Премиерът не се е солидаризирал с Луковмарш, за да се разграничава от него, изтъкна той. Днес социалистите са на път да прокламират, че има два вида насилие - лошо преди 9 септември и добро - след това, каза той." - в. "Стандарт".

В "Дневник" публикува коментар на Юлиан Попов по темата: "БСП има сериозен проблем, който като заинатено злоядо дете явно не желае да реши - конфронтационният й инфантилизъм. Това е крайно незрял стремеж постоянно да се противопоставя, да се дърля с цивилизованите нагласи и да не е в състояние да се разграничава. Тя явно институционално не може да схване разликата между противопоставяне и разграничаване. За нея нещата вървят в "за" и "против". Те са ЗА всичко свое и ПРОТИВ всичко чуждо (не чуждестранно, просто не свое). Така се държат гангстерите. Те са за всичко, което е част от тяхната банда, и против външния свят. Подобно поведение е тежък израз на онова, което на английски се нарича lack of judgment, но за съжаление на български не може да се преведе точно (нещо като липса на способност за преценка, вид морален инстинкт). В същото време в БСП има много свестни и стойностни хора (поне аз познавам доста). Институционалният ген обаче е много трудно преодолим. Именно конфронтационният инфантилизъм на БСП, а не някаква преценка, ги карат да правят абсурдни твърдения за т.нар. Народен съд, да ходят демонстративно да се кланят на паметника на Тодор Живков, да подържат безкритично неразчленимото твърдение "тогава имаше работа и образование за всички", да изпадат във възторг от всичко руско, да не са в състояние да нарекат Сталин тиранин, да правят просташки демонстрации, когато в Народното събрание се отдава почит на избити без съд жертви. И т.н. И т.н... За БСП нищо не е сложно. Нито собственото й минало, нито Народният съд, нито атомната енергетика, нито Русия, нито Истанбулската конвенция. Нито каквото и да било. Всичко е спонтанно "за" и "против". Останалото е мълчание. Някои ще кажат "ами комунисти, какво да ги правиш". Не знам какво значи комунист. Виждал съм няколко в Англия, не съм убеден, че съм виждал автентичен комунист в България. Добре е да потърсим друго обяснение. Най-вече хората в БСП трябва да намерят друго обяснение. БСП няма как да стане лява партия, ако не се откаже от конфронтационния си инфантилизъм. И ако не се научи да се разграничава от миналото си, от спонтанните си реакции, от популистката си носталгия. Като няма забележима лява партия в България, няма да има и дясна партия. А дебатът ляво - дясно, дори и поради липса на по-смислена възможност, е необходим на България."

Влизането в сила на договора за приятелство с Македония също е сред актуалните теми.

"Договорът за добросъседство с Македония влезе в сила Министрите на външните работи на България и Република Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров подписаха днес в София протокола за размяна на ратификационните документи. С тази стъпка влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, съобщи Министерството на външните работи (МВнР). "След подписването на договора отчетохме 11% ръст в стокообмена и 10% увеличение на туристите. Показахме, че на Балканите може сами да решаваме проблемите си", заяви министър Захариева. Македонският външен министър се обърна към премиера Бойко Борисов, който присъства на церемонията в Министерския съвет, като му благодари, че с лидерството по време на българското председателство на Съвета на ЕС е привлякъл внимание върху региона... "Винаги много внимавам да не излезе, че даваме съвети на другите страни, но ако Скопие и Атина бъдат храбри и намерят решение за спора за името, ще видите как в рамките на месеци нещата ще се развият в много добра посока", каза премиерът, цитиран от агенция "Фокус". Преди церемонията в София двамата министри проведоха двустранна среща в присъствието на премиера Борисов, на която обсъдиха следващите стъпки за прилагане на договора, бъдещите съвместни проекти и европейската интеграция на Западните Балкани, посочват от пресцентъра на МВнР." - в. "Дневник".

"Искам да поздравя парламентите на двете държави. Ясно е, че ние като правителство бяхме храбри и направихме нещо добро и за двете страни. Така че специални поздрави на Зоран и оттук нататък имаме доста практическа работа. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, след като бяха разменени ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, предаде "Фокус"... Той обясни, че следващата седмица - на 26 февруари, в Лондон Европейската банка за възстановяване и развитие е поканила на среща премиерите на Балканите. "Така че имаме едно доста силно финансиране - Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Така че ние трябва да сложим на масата трите неща, които искаме - магистралите, жп линиите и дигиталната инфраструктура. В бюджета има 30-40 млрд. евро, свързани с тази инфраструктура", обясни Борисов. Той коментира и спора на Гърция и Македония за името на македонската държава. "Винаги много внимавам да не излезе, че даваме съвети на другите страни, но ако Скопие и Атина бъдат храбри и намерят решение за спора на името, ще видите как в рамките на месеци нещата ще се развият в много добра посока. Така че стискам палци, България ще бъде конструктивна, взимането на това решение е важно", каза Борисов. Мисля, че днес е много важен ден за отношенията ни. Може би, символиката на 14 февруари, ми позволява да кажа, че днес историята се усмихна на България и Македония, а бъдещето им се отвори. Това каза министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров. "Имаме съвсем различни отношения, още преди договорът да влезе в сила", коментира той..." - в. "24 часа".

В. "Стандарт" посвещава публикация на Дядо Добри, който приживе се превърна в икона за много българи със своята всеотдайност и самопожертвователност:
"На 103 години почина обичаният от всички Добре Димитров Добрев или просто Дядо Добри. Тленните останки на дядо Добри бяха изложени за поклонение в църквата в село Байлово. Храмът остана отворен цяла нощ. Поклонението продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари, уточняват от Българската православна църква. Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Венчава се през 1940 г. - време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово". Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на Българската православна църква. Почти всеки ден Добре Добрев ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника "Св. Александър Невски" или църквата "Свети Седмочисленици" събираше пари, които след това даряваше до стотинка. През 2009 г. дядо Добри дари 35 700 лв. на храм "Св. Александър Невски" и така стана най-големият дарител на Патриаршеската катедрала."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дя
    ДЯДО МРАЗ
    0 0
    12:24, 16 фев 2018
    Дядо Добри се бил превърнал в ИКОНА --това е така А Бойко и Цецо не са ли икони на ----------
Последни новини