64% от потребителите в Южна България не биха купували бутилирана вода, ако тя е преработена

64% от потребителите в Южна България заявяват, че биха спрели да купуват или биха купували единствено по изключение дадена марка бутилирана вода, ако установят, че тя съдържа преработена вода с неясен произход или от водопреносната мрежа. За България този процент е 70% от потребителите. Резултатите са от национално представително проучване, проведено сред населението в страната през август 2017 г. от агенция за маркетингови изследвания Ноема*.

Изследването още показва, че българските потребители не обръщат достатъчно внимание на етикетите на продуктите и не са напълно информирани по отношение разликите в предлаганите на пазара бутилирани води, които се отличават по редица показатели.

Често потребителите не се замислят каква вода купуват – дали тя е изворна, минерална или трапезна. В многообразието от стоки на пазара, не винаги имаме време да се запознаем със съдържанието на етикетите и опаковките на бутилираните води, което може да доведе до погрешно тълкуване на характеристиките и произхода на водата. Ето защо, когато избираме бутилирана вода, е добре да отделим няколко минути, за да се информираме какво точно купуваме.

Какви са основните характеристики на бутилираните води?

На пазара има 3 основни вида бутилирана вода: натурална минерална вода, изворна вода и трапезна вода.

Натуралната минерална вода е с естествен произход и се добива от защитени подземни източници, обикновено с дълбочина над 600-700м, което е гаранция за нейната чистота и постоянно качество. Тя има специфична минерализация и уникален баланс на минерални соли, което я прави изключително добър източник на хидратация, особено при хора с активен начин на живот.

Изворната вода, както и натуралната минерална вода, е изцяло природен продукт. Тя е с естествен произход и притежава относително постоянен минерален баланс. Изворните води се добиват от изрично определени и защитени подземни източници, по-близо до повърхността на земята и не се подлагат на обработка при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният географски произход, който задължително се посочва на етикета на продукта.

За разлика от натуралните минерална и изворна вода, трапезната вода най-често е промишлено-обработен продукт. Тя няма определена географска принадлежност и нейният източник може да бъде дори водопреносната мрежа. Обикновено трапезните води се нуждаят от допълнителна обработка, за да станат годни за пиене. Най-често това става чрез „обратна осмоза“. При този процес от водата се отстраняват вредните примеси, в това число бактерии, тежки метали, пестициди и други.

Розовият етикет бе наложен като отличителна характеристика на изворната вода в България през последните 10 години. Това показват и данните от изследването, според които близо половината от българските потребители асоциират розовия цвят на етикета на бутилираната вода с изворна вода. За 36.4% от хората розовият цвят е символ на това, че водата е подходяща за деца, а 32.2% смятат, че водата с розов етикет е за ежедневна употреба*.

Важно е да знаем обаче, че не всички води с розов етикет са изворни. Някои от марките трапезни води също използват розовия цвят на етикета, но това съвсем не означава, че те притежават уникалните природни качества на изворните води.

Какво отличава изворната от трапезната вода?

Основната разлика е, че всяка изворна вода има свой собствен набор от характерни свойства и специфичен минерален състав, който произхожда от геоложките условия в областта, където се добива. Именно тези характеристики определят натуралните качества на водата.

За разлика от трапезната, изворната вода не подлежи на никаква дезинфекция или друга химична обработка при бутилиране. Тя се отличава с точно определен и постоянен източник на добив, а нейният лек и нежен вкус, ниска минерализация и чистота на произход я превръщат в предпочитан продукт за ежедневна употреба, включително от бременни жени, бебета и малки деца.

Консумацията на бутилирана вода е въпрос на личен избор, но е важно да бъдем добре информирани какъв продукт купуваме за себе си и за своите близки и да четем внимателно етикетите, преди да вземем решение за покупка.

*Резултати от национално представително проучване, проведено сред населението в страната през август 2017г. от агенция за маркетингови изследвания Ноема. То изследва нагласите на потребителите към различните видове бутилирана вода и водещите критерии при избора й. Изследването покрива 28 области селско и градско население и обхваща хората на възраст над 15г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    За
    засегнат
    12 0
    09:30, 20 фев 2018
    Браво , много точна и ясна информация без да засягате марки. Поздравления към автора!
    Изследването показва че 70% от потребителите не знаят какво купуват. Защото ако знаеха нямаше да купуват преработена с неясен произход вода - трапезна. Има само една единствена марка трапезна вода с ясен произход. Всички други могат да бъдат всякакви , включително и отпадни. Но това не означава че са негодни, напротив трапезната вода е безопастна на 1000% и ще ви утоли жаждата със сигурност.
    Богатството на минералните и изворни води в България е че те са лечебни, съдържат различни минерали които влият на организма.
    Като специалист ви съветвам да ги сменяте периодично.Изворна-минерална-трапезна.
  • 2
    Аа
    Ааааа
    8 0
    15:06, 20 фев 2018
    А бе какво се правите на буржоа!!!Не биха купували!!!Целия град зарежда вода от гаражчета за наливна вода,която е кой знае от къде,ама иначе не биха купували!!! АЙДЕ БЕ!
  • 3
    Бе
    БЕЗОТГОВОРНОСТ
    4 0
    16:28, 20 фев 2018
    Единствено в хасково се продава наливна вода с неясен произход това говори за слаб контрол и корупция,но недай си боже да пострадат хора ,кой ще носи отговорност.?????
  • 4
    За
    засегнат
    1 0
    09:18, 21 фев 2018
    Статията е за БУТИЛИРАНА вода , не наливна или разливна.
    А по въпроса за гаражчетата :D :D
    Неясен произход, липса на санитарен контрол, слабоумен потребител водещ се единствено от цена.Да плащаш за вода доставена с цистерна от еди къде си, до друг обемен съд в еди кой си гараж , преливана с еди кой си маркуч .. няма да продължавам повече ;)
    По добре уран,манган ако питате мен ;)
Последни новини