Изкуствен интелект "научи" активността на ДНК след смъртта

Генната активност е изследвана в следващото денонощие след смъртта в тъканите на стотици хора. Голям колектив генетици и молекулярни биолози провежда изследването. Целта е да се определи как тялото прави различни клетки да правят различни неща, като се има предвид, че всички те носят същите ДНК инструкции. Той също така се стреми да определи как малки промени в ДНК от човек на човек променят това, което клетките правят.

Други изследователи вече показаха, че някои гени остават активни до 4 дни след смъртта.

Учените изследвали 9000 проби от 36 тъкани. Всяка извадка включва данни за времето между смъртта на донора и запазването на пробата. Всяка тъкан има различен модел на увеличаване и намаляване на генната активност с течение на времето и тези промени могат да се използват за установяване времето на смъртта в съдебната медицина, казват от екипа за Nature Communications.

"Отговорът на смъртта на организма е специфичен за тъканите", обяснява биолог Родерич Гуиго от Центъра за геномно регулиране в Барселона, Испания . "Например, имаше много малко промени с течение на времето в генната дейност на мозъка или далака, но повече от 600 мускулни гени бързо увеличиха или намалиха активността си след края на живота."

Гуиго и колегите му разработили софтуер, който "научил" моделите на 399 души. След това те проверили колко добре софтуерът за машинно обучение ще предвиди времето на смъртта на 129 други хора. Софтуерът открива, например, че в кръвта, намаляването активността на гените, които участват в продукцията на ДНК, имунния отговор и метаболизма, но увеличаване на тези, които  участват в реакциите на стрес, сигнализира, че лицето е починало около 6 часа преди запазването на пробите. По-голямата част от промените в генната активност се появяват между 7 и 14 часа след смъртта. След 14 часа изглежда, че генната активност се стабилизира, съобщават учените.  "На клетъчно ниво, смъртта е каскада от събития, засягащи биологичните процеси в различна времева рамка", казва друг учен от екипа. и гените контролират тази каскада.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини