Радев благодари на Македония за куража и визионерството

"Искам да благодаря на правителството на премиера Заев, лично на него, както и на президента Георге Иванов, защото това, което направиха те миналата година, беше повратната точка в нашите отношения", това заяви след официалната среща с македонския премиер Зоран Заев българският президент Румен Радев.

Радев благодари за куража, визонерството и гражданска позиция на Македония, защото те са направили възможна тази перспектива за приятелство в отношенията между двете държави.

"Те проявиха визионерство и искам специално да благодаря на премиера Зоран Заев, защото той даде кураж, че Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество най-сетне, след дълги години на очакване, може да бъде подписан", подчерта държавният глава.

От своя страна македонският премиер Зоран Заев също благодари за доброто сътрудничество между двете държави.

"Тази среща представлява израз на голямото приятелство между двете държави", изтъкна Заев. Той благодари за смелостта в разговорите и договарянето от българска страна.

Заев обясни, че и двете страни са направили всичко по силите си, за да направят тези договори възможни. Той обясни, че вече се виждат добрите резултати от Договора за добросъседство.

Македонският премиер информира, че е започнала техническата документация за газопровода Петрич - Струмица и същевременно са подписани много договори, с което ще се осигури голям капацитет на прием на енергия от България. "Очакваме март-април да паднат цените за роуминг", зарадва се Заев.

Той обаче е най-доволен от сериозния ръст в обема на търговията. "Обемът на търговията е 10%, а в някои сектори дори 12% по-висок".

Всичко това показва, че договорът носи само позитиви, категоричен бе Заев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини