Учителският синдикат против повсеместното видеонаблюдение

На специален брифинг в просветното министерство председателят на Съюзът на българските учители Янка Такева се обяви против видеонаблюдението в детските градини и заяви, че от две години СБУ настояват да се изпълнят пет основни искания.

Първото искане е свързано с това да се подпише договор между учителите, детските градини и родителите.

Второто искане е за разработване на програма за реакция при стресови ситуации.

Третото искане цели да се подобри педагогическото взаимодействие между обектите и субектите в образователния процес - учители, родители и ученици.

Четвъртото искане е да се направят училища и за родителите.

Такева допълни, че ако се въведе видеонаблюдението в детските градини, яслите и училищата, то това ще наруши добрата комуникация и развитие на детето. Тя отправи и своеобразен призив като ръководител на СБУ: 

"Скъпи родители, има институции, които ще се погрижат за решаването на проблема"

и допълни, че каквото е отношението на родителя към училището и институцията, такова е отношението и към детето.

Синдикалният лидер обяви, че друг голям проблем, на който трябва да се обърне внимание, е липсата на достатъчно учители. Недостигът възлиза на 39 000.

Като други участници в работната среща в МОН, се изказаха заместник-министъра на просветното министерство Таня Михайлова, заместник-кметът по култура Тодор Чобанов, председателят на Националния инициативен комитет за образователна и инициативна система Васил Николов и председателят на Асоциацията на родителите Йосиф Йосифов.

От своя страна заместник-министърът на Министерство на образованието и науката Таня Михайлова заяви, че от ведомството са против въвеждането на видеонаблюдението в детските градини, училища и ясли, но настоява затова всички да се обединят около една цел - Не на насилието върху деца.

Отношение по темата тя взе и заместник-кметът по културни въпроси на Столична община Тодор Чобанов: "Ние сме убедени, че трябва да се подобри диалогът между институцията и родителите с частични мерки." Той допълни, че с взаимен диалог и взаимно доверие ще намерим вярната формула.

Васил Николов от Националния инициативен комитет по иновативна и образователна система също предяви исканията, като допълни, че липсва информация затова какво се случва вътре в образователната институция. Той и неговата асоциация на родителите настояват за видеонаблюдение, увеличение на заплатите на учителите, ранно пенсиониране, нов подбор на персонала и допълнителен брой специалисти.

На въпрос дали родителските протести ще продължат, той отговори: "Протестите продължават по график, като от новата седмица те ще са във Велико Търново и Перник, защото не сме постигнали целите си".

Йосиф Йосифов, представител на Асоциацията на родителите, също даде гласност на проблема, като допълни, че от неговата организация също настояват за промени. Сред техните искания са уточняване на мерките и причините, които водят до насилието над деца, синдикално образование, да се следи работата на учителя от контролните органи, да се въведат компенсаторни механизми за учителя и да се подобри партньорството между учителите и родителите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Пе
    Пенков
    7 -4
    08:03, 17 фев 2018
    Хаха, защо ви е страх от видеонаблюдение? Няма да можете да правите каквото си искате и да се скатавате от работа!!! КАМЕРИ!!!
  • 2
    Ко
    Коко
    2 -3
    11:38, 17 фев 2018
    Трябва и на всеки 6 месеца да бъдат подлагани на психотестове!
    Има прекрасни учители и педагози,но има и такива,не малко,които са за психиатрия и дисциплинарно уволнение.Тези,вторите,обикновено стават учители,не защото са го искали и не защото го чувстват като призвание,ами защото просто е трябвало да вземат завършат някакво висше или полувисше в името на "данък обществено мнение".От всяко дърво свирка не става!
  • 3
    Ми
    Мина
    3 0
    21:27, 18 фев 2018
    Освен,че ще се отсеят некадърните учители , видеонаблюдението ще даде представа и на родителите какво представляват любимите им отрочета, когато не са в къщи. След това самите те ще настояват да няма камери, защото нарушават свободата (!) на децата им.
  • 4
    Ма
    Мария
    2 0
    08:40, 19 фев 2018
    На 100 % съм съгласна с горните коментари но едно е ясно учителите реват против камерите като синдикалистите например защото така родителите ще видят как те реват за заплати без да ги заслужават сякаш работят във мините и им е толкова тежък труда и децата са улигофрени а ако са техни са най добричките нали така да си кажем истината.
Последни новини